Русия готви забрана за приравняване на СССР с Нацистка Германия

Председателят на културната комисия на руската Държавна Дума Елена Ямполская е разработила законопроект, който забранява публични изказвания и публикации, приравняващи действията на съветското ръководство и войници по времето на Втората световна война с действията на ръководството и войниците на Нацистка Германия. Това съобщи самата тя на пресконференция във вторник, предава ТАСС.

„Законопроектът, който ще внесем... в закона „За увековечаване на Победата на съветския народ във Великата отечествена война“ за 75-годишнината от Победата да се внесе горе-долу следното съдържание... забраняват се публични изказвания, в които се допуска приравняване на целите, решенията и действията на съветското командване и военнослужещи на СССР към целите, решенията и действията на ръководството, командването и военнослужещите на Нацистка Германия“, заяви депутатът.

От пресслужбата на Ямполская уточняват пред ТАСС, че документът вече е изпратен за съгласуване в управляващата партия „Единна Русия“, част от която е и тя.

По думите й, подобни изказвания често могат да бъдат чути от „различни алтернативно надарени експерти, и особено западните експерти“. Депутатът отбеляза, че е намерила такива заявления в издавани с огромни тиражи книги. „Вярвам, че ако на редакторите на нашите издателства липсва интелигентност, липсва съвест и липсва скромност, за да изтрият подобни пасажи, тогава трябва да им помогнем законодателно“, отбеляза тя.

Ямполская подчерта, че формулировката, предложена в законопроекта, не е окончателна, тя се финализира с експерти, за да се намери форма, „която ще остави място за сериозни исторически дискусии“. „Но в същото време ще сложи край на това безпочвено, неоснователно обвинение срещу нашите дядовци и братя“, заключи ръководителят на комисията.