Русия и Беларус започват поредните съвместни военни учения

Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

Целта на ученията е отработването на задачи по отразяването на външна военна агресия, противодействието на тероризма и защитата на интересите на Съюзната държава Русия-Беларус, съобщи Фомин на брифинг за чуждестранните военни аташета в Москва.

По план ще бъде засилена охраната на държавната граница, за да бъде предотвратено проникването на въоръжени групи бойци, ще бъдат затворени каналите за доставка на оръжие и боеприпаси, ще се издирват, блокират и унищожават незаконни въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на противника.

Фомин подчерта, че числеността на участниците в маневрите и броят на основните оръжейни системи не надвишава параметрите, които предполагат предварително уведомяване съгласно Виенския документ от 2011г.

На територията на Беларус ще бъдат прехвърлени 12 изтребителя Су-35, два дивизиона от зенитно-ракетните системи С-400 и занитен ракетно-оръдеен дивизион „Панцир С“.

Съобщавайки за маневрите, военното министерство на Беларус посочи, че страната е домакин на маневрите заради продължаващото увеличаване на напрежението „включително на западната и южната граница“ на страната.

Според Минск ученията ще бъдат проведени на два етапа. Първият до 9 февруари ще е с с фокус върху бързото развръщане на войски, подсигуряване на правителствени и военни обекти и проверка на готовността на дежурните сили и средства на ПВО, включително учебно-бойни задачи по контролни цели.

Вторият етап ще е от 10 до 20 февруари, като в центъра на усилията ще бъде подсилването на отбраната на границите, посочва министерството в Минск.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви по-рано тази седмица, че войски на двете страни ще проведат учения заради растящото чуждо военно присъствие в Украйна и Полша, която е членка на НАТО.