Руски бойни самолети и ПВО осигуряват евакуацията на наемниците ЧВК "Вагнер" от Либия

Наемник от "Вагнер" в Либия

Наемник от "Вагнер" в Либия

"Отстъплението на руските наемници е тежък удар по генерал Хафтар и укрепва властта на премиера Сарадж над Триполи. Но това не означава, че в Либия ще настъпи мир", пише германското издание Die Zeit.

"Войната за столицата Триполи засега изглежда завършена. След няколко поражение Либийската национална армия на Халифа Хафтар и над 1 500 руски наемници от ЧВК "Вагнер", воюващи на негова страна напуснаха фронта в Триполи. За да осигури евакуацията им руското правителство изпрати в Либия шест изтребителя МиГ-29", съобщава изданието.

"Отстъплението на наемниците силно променя съотношението на силите в Либия. Борбата за най-богатата на нефт страна в Африка все повече прераства в международна опосредствана война, в която руското и турското правителство са изправени едно срещу друго.

"Изглеждаше, че армията на Хафтар ще излезе победител. Тя контролираше нефтените находища и до миналата седмица се намираше на 8 километра от центъра на Триполи. Но турските военни самолети и сирийските наемници превърнаха във временен победител Сарадж", коментира авторът.

"От неделя в контролираното от Хафтар летище на Бен Уалид се приземяват транспортни самолети и прибират стоящите край пистата мъже в униформи. Служителите на летището съобщават, че сигурността на евакуацията се осигурява от руски военни самолети и ПВО", съобщава изданието.

"Изглежда има тайно споразумение, което дава Западна Либия на Турция и Източна Либия на руснаците. Упорито се носят и слухове, че Хафтар дължи на "Вагнер" 150 милиона долара", казва пред изданието един от командирите на ПНС.

Превод: Faktor.bg