Руски наемници и спецназ готвят мащабна операция в Сирия

В Сирия се подготвя мащабна наземна операция с участието на руски наемници,за да бъде превзета провинция Идлиб. Стотици бойци, подчиняващи се на Евгений Пригожин, "готвачът" на руския президент Владимир Путин, се групират по фронтовата линия, подготвяйки се за атаката. Бойците са групирани по 50 човека, съпровождани са от танкове, под прикритието на руската авиация.

Заедно със сирийските правителствени войски руснаците трябва да осигурят коридор за гражданското население, а след това да водят битка за всяка улица докато Идлиб бъде изцяло превзет.

Тази информация, публикувана от агенция Bloomberg, се потвърждава от многобройни съобщения на сирийски опозиционни издания, които сочат засилена активност на Русия в Идлиб.

От края на август те съобщават за струпване на "руски разузнавателни самолети". Най-малко три руски дрона са били свалени в последните дни.

На 4 септември местни медии съобщиха за загинали руски спецназовци при опит да проникнат на територия контролирана от опозицията. Твърди се, че са убити най-малко 9 военни, но руското МО отрича тази информация.

В същия ден трима руски офицери загиват, след като се натъкват на мини, а двама са тежко ранени.

Независимо, че Министерството на отбраната опровергава информацията, техни роднини са съобщили на медиите имената им. По информация на РБК това са старши лейтенант Кирил Никонов, капитан Дмитрий Сисков и майор Роман Мицик от Силите за специални операции на Русия.

Превод: Faktor.bg