Съд ограничи свободата на придвижване на съратничката на Навални Любов Собол

Любов Собол

Любов Собол

Московски съд осъди на година и половина ограничаване на свободата Любов Собол, юрист на Фонда за борба с корупцията, съобщи БНР. Фондът, създаден от известния опозиционер Алексей Навални, е признат в Русия за чуждестранен агент и екстремистка организация.

Съдът призна Любов Собол за виновна в нарушаване на санитарните стандарти на незаконна акция през януари тази година. През социалните мрежи тя е призовавала хората да излязат на неразрешен от властите протестен митинг, като така е създаден риск от заразяване на участниците с коронавирус.

В хода на процеса са били разпитани участници в демонстрацията, полицаи и лекари.

Пред съда Собол не е признала вина, а адвокатът ѝ е представил заключение от езиковед, че в публикациите ѝ няма призив за нарушаване на  мерките срещу епидемията.

Собол заяви, след като стана ясно решението на съда, че ще бъде контролирана с помощта на електронна гривна на крака. Тя няма право да напуска дома си между 10 вечерта и 6 сутринта, както и  да пътува извън Москва без разрешение. Ако не спазва ограниченията, може да бъде наложено и по-строго наказание.

В момента на огласяването на присъдата опозиционната активистка беше изведена от съда за друго нарушение - заснемане на заседанието.