Съдят бившия премиер на Франция - назначил жена си и двете си деца на фиктивни длъжности

Съпругата му Пенелопе получила близо 1 милион евро

Пенелопе и Франсоа Фийон

Пенелопе и Франсоа Фийон

Бившият премиер на Франция Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе се изправят пред съда по аферата "Пенелопегейт", съобщава Франс24.

Бивш парламентарен съветник на Фийон също е сред обвиняемите.

Фийон и съпругата му Пенелопе са разследвани за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали. Скандалът провали президентската кампания на бившия министър-председател през 2017 г. след публикацията на френското издание "Canard Enchaine", че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелопе за своя сътрудничка, за което тя е получила близо 1 милион евро.

Според медията Фийон започнал да плаща на жена си още през 1982 г.

Фийон е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор. Те са спечелили общо 84 000 евро между 2005 и 2007 г.

65-годишният Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите. Той може да получи максимална присъда от 10 г. затвор и глоба от 1 милион евро. Съпругата му е обвинена, че не е съобщила на властите за злоупотреба с държавни средства.

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г. Преди да избухне скандалът той беше фаворит за държавен глава на страната.