САЩ и страни от ЕС с декларация против "Северен поток 2"

Председателите на комисиите по външни работи на Сената на САЩ и на няколко европейски държави публикуваха съвместно изявление, в което се противопоставиха на споразумението, постигнато от Вашингтон и Берлин относно „Северен поток 2“, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Продължаваме да се противопоставяме на проекта „Северен поток 2“, - проект, който разглеждаме като геополитически и насочен към разширяване на влиянието на Русия върху Европа чрез доминиране на енергийния пазар", казват авторите на декларацията.

Завършването на газопровода, според тях, „ще застраши националната сигурност на страните-членки на ЕС и САЩ и ще отслаби допълнително разклатения суверенитет на Украйна. Освен това завършването на „Северен поток 2” ще даде на Русия още едно средство за оказване на натиск и изнудване на Украйна“, се казва в съвместната декларация.

Документът е подписан от председателя на комисията по външни работи към Сената на Конгреса на САЩ, както и от негови колеги от парламентите на Естония, Латвия, Литва, Украйна, Полша, Чехия, Великобритания и Ирландия.

БГНЕС припомня, че на 21 юли САЩ и Германия постигнаха споразумение по проекта „Северен поток 2“. Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат прилагането му, а Берлин обеща да търси удължаване на транзита на руски газ през Украйна.

Американският президент Джо Байдън заяви, че "Северен поток 2" е завършен на 99% и е невъзможно да се спре строителството му. Американските власти си запазват правото да предприемат действия в отговор на „използването на Русия от енергия като геополитическо оръжие в Европа“ и „агресия срещу Украйна“, съобщи тогава Държавният департамент. Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически обстоятелства. Москва също многократно е заявявала, че никога не е използвала енергийни ресурси като инструмент за натиск.

"Северен поток 2" е газопровод, преминаващ по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия. Това е най-дългият подводен маршрут за експорт на газ в света – дълъг е 1234 км. В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция. Дължината на тръбопровода в руския участък е 118 км, във финландския — 374 км, в шведския — 510 км, в датския — 147 км и в немския участък - 85 км.