САЩ: Русия стои зад убийството на Зелимхан Хангошвили

Зелимхан Хангошвили

Зелимхан Хангошвили

Русия стои зад убийството на бившия чеченски въстаник Зелимхан Хангошвили в Германия, е заявил представител на американската администрация пред  The Wall Street Journal. По думите му, това поражда опасения, че Русия активизира кампания за ликвидирането на свои врагове в чужбина.

"За пръв път САЩ свързват Русия с убийство", коментира изданието и припомня, че Москва официално е узаконила тази практика през 2006 година. Оттогава няколко противници на Кремъл загинаха в Близкия Изток, Турция, Украйна и Европа.

По данни на WSJ, руският гражданин "Вадим Соколов", който на 23 август застреля Хангошвили, неотдавна е излязъл от руски затвор, където е излежавал присъда за убийство.

"След освобождаването му, му е издаден истински руски паспорт на името Вадим Соколов, което най-вероятно е прикритие. Няколко дни по-късно той използва паспорта, за да подаде молба във френското посолство в Москва за получаване на шенгенска виза, което му позволява да пътува свободно в страните от ЕС. Исински паспорт на измислено име може да бъде издаден само от официалните руски власти", коментира източникът на изданието.

"Соколов" заминава със самолет за Париж, а оттам във Варшава, където прекарва няколко дни, където наел стая в хотел и оставил целия си багаж там. След това се отправя към Берлин. На 23 август той причаква Хангошвили и го прострелва два пъти в главата с пистолет със заглушител. След това се преоблякъл в близките храсти, хвърлил оръжието и опитал да избяга от местопрестъплението, с намерение да се върне в Полша", уточнява WSJ.

Изданието коментира, че дори убийството да е поръчано от Рамзан Кадиров, то не би могло да бъде организирано без помощта на руските служби.

Превод: Faktor.bg