САЩ ще отговорят писмено на руските предложения по сигурността


Разговорите с министъра на външните работи на Русия бяха откровени, заяви държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след края на срещата със Сергей Лавров в Женева.

„Днешната дискусия с министър Лавров беше откровена и съдържателна”, каза той по време на пресконференцията.

Блинкен информира, че двамата с Лавров а се съгласили, че дипломатическите усилия трябва да продължат.

САЩ и Русия се намират на "чист път" за разбиране на взаимните притеснения, каза още той.

Държавният секретар потвърди, че следващата седмица САЩ ще представят писмено своите виждания относно въпросите на сигурността.

САЩ и Русия планират провеждането на нова среща след като Москва проучи писмените предложения на Вашингтон.

Има възможност за обсъждане на взаимните опасения за сигурността с Руската федерация в някои области, каза още Блинкен.

САЩ останат на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

„Всички сме еднакво отдадени на пътя на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим нашите разногласия”, каза държавният секретар. „Но ние също така се ангажираме, ако това се окаже невъзможно и Русия реши да продължи агресията си срещу Украйна, да дадем единен, бърз и твърд отговор.

Русия трябва да прекрати агресията си спрямо Украйна, за да може да продължи работата си със САЩ по проекта на споразумението за гаранциите за сигурност.

„Въз основа на нашите преговори, смятам, че можем да продължим работата си по съвместно разработване на споразумение за взаимно разбирателство, което да гарантира взаимната ни сигурност. Но зависи дали Русия ще спре агресията си срещу Украйна. Така че това е изборът, пред който стои Русия в момента”, каза Блинкен.

Пазарлъци, свързани с възможността Украйна сама да определя своето бъдеще, са невъзможни, заяви държавният секретар.

Той отбеляза, че на срещата си с Лавров е очертал редица „въпроси и фундаментални принципи“, които Съединените щати, техните партньори и съюзници възнамеряват да защитават. "Това включва въпроси, свързани с ограничаването на суверенното право на украинския народ да определя собственото си бъдеще. Тук не може да има пазарлъци", каза Блинкен.

Пред Лавров той е изразил загрижеността на САЩ от действията на Руската федерация не само по отношение на Украйна, но и в други части на света.

„Изразих директно пред министър Лавров нашите конкретни опасения във връзка с руските действия и предизвикателства по въпросите на мира и сигурността не само в Украйна, но и в Европа, а също и в света“, каза той.

По време на срещата Лавров е повторил, че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна.

„Чухме изявления от руски официални лица, че не възнамеряват да нахлуват в Украйна. Наистина Лавров ми повтори това днес. Но онова, което се вижда, са действията и постъпките “, каза държавният секретар.

Блинкен каза, че е предложил на Лавров руските войски да бъдат изтеглени от границата с Украйна, за да потвърди, че няма планове за инвазия.

„Предложих на Лавров и ние многократно сме казвали това, че ако Русия иска да започне да убеждава света, че няма агресивни намерения спрямо Украйна, тогава би било много добре да започне деескалация, изтегляйки силите си от границите на Украйна, както и да участваме в дипломация и диалог, което направихме днес и което планираме да продължим да правим през следващите дни и седмици“, каза той, цитиран от БГНЕС