Скандален сръбски политик ни обвини, че "подхранваме идеята за Велика Санстефанска България"

Милован Дрецун е известен с близостта си до сръбския президент Александър Вучич

Милован Дрецун

Милован Дрецун

"Не съм посочвал директно България като виновник за оръжейната афера "Крушик", заяви пред проправителствената телевизия "Хепи" https://happytv.rs/ депутатат Милован Дрецун, известен с близостта си до сръбския президент Александър Вучич.

По думите му, ставало дума за "български журналисти, които разкривали псевдоафери, свързани със Сърбия и целящи да навредят на международния и имидж".

Дрецун твърди, българската журналистка, която е разкрила аферата "Крушик" е била охранявана от руски бойци и спецагенти през цялото време докато е била в Сирия.

"Проблемът на българите е, че не не знаят колко знам аз. Досега съм казал 10% и то така - между редовете, но някой ден ще кажа много повече", закани се Дрецун.

"Единственото, което казах е, че има дейност на българските спецслужби в южната част на Сърбия", добави той.

"И изведнъж българската министърка излиза и казва: Ама не, няма български спецслужби в Сърбия! Ама, моля ви се, нямало", иронизира Дрецун.
"След това излиза бившият министър на отбраната и председател на Атлантическия съвет и казва: Да, даже трябва да засилим работата в Сърбия, защото Русия присъства там, в шпионския център в Ниш, на 30 километра от българската граница", цитира депутатът, който бърка или бившият министър на външните работи Соломон Паси или бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Според Дрецун, това било голям скандал, на който е трябвало веднага да се реагира в Белград.

"Как така Ниш е на 30 км от България? Веднага трябваше да има нота! Дачич трябваше да реагира, посланикът им да бъде извикан. Ниш може да бъде на 30 км само в рамките на Великобългарския - Санстефански договор. Това означава, че тази идея е много жива при тях", каза още той и изразява недоумение, че министър Ивица Дачич не е реагирал на този "страшен скандал".

След това Дрецун отново повтори обвиненията си от миналия ноември за "големия шпионски център в Скопие с българско участие".

"Тогава казах, че България участва в един голям център, замаскиран в една голяма европейска компания. След това мое изказване настана истински хаос в региона. Македонската служба започна да проверява какво става, но когато разбраха, че много от македонските служители работят с други служби, решиха да спрат и се отказаха от детектора на лъжата", каза още Дрецун.

Припомняме, че наскоро сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, бившият говорител на диктатора Слободан Милошевич без никакъв повод избухна:

"За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?" 

От над 120 000 души българско малцинство, в момента то наброява около 20 000. 

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона и грубо поиска "Бойко да не му се меси". 

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: "Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ. 

В края на ноември сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. Отново пред РТС Дрецун заяви, че България масово шпионирала Сърбия.

Превод: Faktor.bg