След като стана ясно, че Словакия забранява "Спутник V" заради несъответствие, Русия настоя да и върнат партидата

,

,

Руският фонд за преки инвестиции, създаден от руското правителство, иска властите на Словакия да му върне партидата ваксина "Спутник V", съобщи newsru.com.

В съобщението на РФПИ се казва, че лабораторията в Словакия, в която е тествана партидата от руската ваксина не влиза в системата на официални лаборатории на ЕС и така са били нарушени условията на договора.

"Като акт на саботаж Словашкият държавен институт за конторол на лекарствените средства е провел изпитанията на "Спутник V" в лаборатория, която не влиза в системата на официалните лаборатории на ЕС", твърдят от РФПИ.

Според разработчика на ваксината, Словакия е провела "кампания по дезинформация", насочена срещу руската ваксина. И нещо повече, планира такива провокации и в бъдеще, смятат в Москва.

Припомняме, че Държавния институт за контрол на лекарствата на Словакия обяви, че "партидите ваксина "Спутник V", използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия".

"Само името на препарата го свързва с ваксината "Спутник V", използвана в около 40 страни по света", се казва в доклада на SUKL.

Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата потвърди, че ваксините "Спутник V", съдържащи се в партидата, която наскоро е получила страната, имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата, съобщава Ройтерс.

Местните медии съобщиха снощи, че Словакия временно е спряла процеса на разпространение на ваксината поради липсата на данни, тъй като институтът не е успял да даде ясен отговор дали е безопасно да се започнат ваксинациите и SUKL не може да не може да определи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия закупи през миналия месец 200 000 дози от Русия, което впоследствие доведе до принудителната оставка на премиера Игор Матович.

В края на март по същата причина беше спряна регистрацията на ваксината и в Бразилия.

Превод: Faktor.bg