След като военните се намесиха, президентът на Боливия подаде оставка

Според някои съобщения, самолетът на боливийския президент е поискал коридор за полет над Аржентина.

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка. По-рано към това го призоваха въоръжените сили на Боливия, за да осигури стабилност в страната, съобщава  Ройтерс.

Преди да се оттегли от властта, Моралес обяви нови президентски избори на фона на масовите протести и след публикуването на предварителен доклад на Организацията на американските държави за проверката на броя на гласовете,  поред който вотът от 20 октомври трябва да бъде анулиран заради нередности.

В телевизионни обръщения Моралес заяви, че целта му като президент на всички боливийци да се стреми към мир. След него оставки подадоха и вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера, както и председателят на Сената.

Някои от левите съюзници на Моралес в Латинска Америка, като венецуелският президент Николас Мадуро, новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и мексиканският външен министър Марсело Ебрард, заклеймиха случилото се като „държавен преврат“.

Ебрард, цитиран от Ройтерс, дори обяви в Туитър, че страната му ще предостави политическо убежище на Моралес, ако той поиска това.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел също осъди, по думите му, „жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия“. 

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави „за намиране на решение на сложната институционална ситуация“ в Боливия.

Според някои съобщения, самолетът на боливийския президент е поискал коридор за полет над Аржентина.