Тео Ушев: Българката Мария Бакалова ще вземе „Оскар“ тази година

„80 процента съм сигурен, че българската актриса Мария Бакалова ще бъде номинирана за „Оскар“ за поддържаща роля. А стане ли това, тя със сигурност ще го спечели“, заяви Тео Ушев , който оглави Топ 4 на най-влиятелните в световната анимация за последния четвърт век, пред БНТ. 
Националният съвет на кинокритиците в САЩ обяви минути след изказването му, че присъжда наградата за най-добра поддържаща женска роля на 24-годишната българска актриса Мария Бакалова за участието й във филма "Борат", предаде ДПА.

През 2022-а Тео Ушев стартира снимките на втория си пълнометражен игрален филм, „Полетът на валкирите“, като вече има подписани договори за главните роли с Джералд Бътлър и Емили Уотсън.

Той заяви , че ще се постарае повечето от сцените да бъдат осъществени в България.

Ушев  в момента монтира игралния си дебют „Златното сечение“ с Деян Донков и Мартина Апостолова. След като до края на 2021-а приключи с постпродукцията на дистопията, в която присъства и така наречената чиния на Бузлуджа – като символ на политическия разпад в България, Ушев започва работа по френско-шведска анимационна лента „Живот с идиот“ по Виктор Ерофеев. „Ще бъде между анимация и опера“, уточни той по БНТ, тъй като на екрана ще звучи и музиката на Шнитке по разказа на големия руски писател. Канадският борд за кино се стреснал от историята, която въобще не е политически коректна и неговите членове рекли на българина: Снимай, каквото искаш, само не и това. Затова той намерил продуценти в Париж, а зад кадър ще се чува гласът на световния френски актьор Матю Касовиц. 

Ушев смята и, че „Бащата“ на Петър Валчанов и Кристина Грозева има шанс да пробие в краткия списък с номинираните за чуждоезичен филм.
Тео обяви, че той не е нито политически, нито икономически, а културен емигрант. „Когато чалга доктрината изчезне от България, когато телевизиите не канят чалга певци, ще се върна да живея тук. Във властта едни чалга политици сменят други“, заяви Ушев.