Терористите се опитват да овладеят направата и употребата на оръжия за масово поразяване

Международните терористични организации постоянно усъвършенстват тактиката си, в която личат ред нови тенденции - на първо място опитите бързо да овладеят направата и употребата на оръжия за масово поразяване.

Има например данни, че терористи използват дронове за доставка на отровни вещества, чието производство вече са започнали в труднодостъпни зони на Афганистан. Това заявява пред "Росийская газета" Юрий Коков, зам.-секретар на руския Съвет за сигурност.

Тази седмица в Сочи предстои открит диалог между представители на чужди тайни служби и правоохранителни органи - партньори на руската Федерална служба за сигурност. Очакват се над 100 делегации от чужбина. Професионалистите, събрани в този уникален формат, ще разменят опит в борбата с основната световна заплаха - тероризма, посочва московският официоз.

Според експерти през 2018 г. в сравнение с предходната терористичните атентати в света са намалели с над една трета, а броят на жертвите - с една четвърт. При все това през 2018-2019 близо 70 държави са понесли над 5000 терористични удара с широк отзвук, от които са пострадали близо 30 000 души. Тази година само при 2000 най-големи атентата са загинали над 9000 и са били ранени повече от 11 000 души, посочва Коков.

Терористите се опитват да действат в страни и континенти, на чиято територия не са оперирали досега. Групировката "Ислямска държава" например призоваваше по-рано своите привърженици да се изселват в Ирак и Сирия, а днес им предлага да продължат джихада в страните, където живеят, отбелязва експертът.

Според оценки на ООН финансовите резерви само на ИД възлизат на около 300 милиона долара. Терористите активно търсят нови източници на приходи, използват криптовалути и международни мюсюлмански хуманитарни фондации. Контролирани от тях фирми спекулират на борсите, инвестират в легалната икономика, а също така установяват връзки с транснационални престъпни групировки, за да печелят от незаконни оръжейни продажби, и все повече се включват в друга криминална дейност.

Терористичните организации се мъчат да поемат контрола върху наркотрафика от Южна и Югоизточна Азия, главно от Афганистан. Напоследък печелят доста и от превоз на нелегални мигранти, добавя Юрий Коков.
 
БТА