The Guardian: Борис Джонсън настоял Ердоган да спре военната си операция в Сирия

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е настоял пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде прекратена военната операция в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските формирования в региона, пише британското издание The Guardian.

Премиерът е изразил пред Ердоган своето „голямо притеснение“ за атаките в Северна Сирия в телефонен разговор, след като Германия и Франция обявиха, че ще прекратят всякакъв износ на оръжие за Анкара.

„Той изрази своето голямо притеснение за турската военна операция в Сирия, която според него може да влоши хуманитарната ситуация и да подкопае прогреса, който е постигнат в борбата срещу „Ислямска държава“, заяви говорител на Джонсън, цитиран от Фокус.

„Премиерът е подчертал, че Турция е важен партньор на Великобритания и НАТО. Той е разпознал ролята на Турция в борбата срещу („Ислямска държава“) и нейното великодушие в подкрепата за бежанците, които бягат от гражданската война в Сирия“, се твърди в съобщението му.

„Но премиерът беше ясен, че Великобритания не може да подкрепи турските военни действия. Той е настоял пред президента да прекрати операцията и да започне диалог и е заявил, че Великобритания и международните партньори стоят готови да подкрепят преговори към примирие“, казва още говорителят.

Откакто започна операцията, наречена от турското правителство „Източник на мира“, повече от 100 хил. души са напуснали домовете си близо до границата между Турция и Сирия. Според някои източници между 20 и 40 души са били убити, бойци и цивилни, като други източници твърдят, че вследствие от турските бомбардировки са избягали и петима членове на „Ислямска държава“ от кюрдски затвор. Стотици други членове на групировката са охранявани от кюрдските сили.

Няколко европейски града станаха свидетели на протести срещу операцията, като германският външен министър заяви, че страната ще прекрати продажбата на оръжие за турските сили.

По-късно и френският външен министър обяви, че Париж няма да изнася „военни материали“ за Анкара, като той беше последван от представители и на Финландия, Норвегия и Холандия.

Ердоган оправда започването на операцията с опитите си да премахне терористична заплаха от югоизточната си граница. Според него такава заплаха за турската национална сигурност представляват елементите на кюрдските „Сирийските демократични сили“, които помогнаха на водената от САЩ коалиция в борбата с „Ислямска държава“, по време на която загубиха в сраженията 11 хил. души.

Атаките на Анкара започнаха след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да нареди изтеглянето на американските сили от региона.

По-рано Доминик Рааб заяви, че Турция трябва да прояви „максимална сдържаност“ при действията си в Близкия изток, по време на заседание на представителите на НАТО в Лондон.

На този коментар турски представител отговори, че операцията „не е инвазия“, а „контра-терористична операция“, с което Рааб не се съгласи.

„Просто не съм съгласен. Рискът, който вашата контра-терористична операция представлява, (…) е че заплашва контра-терористичната цел за победа на „Ислямска държава“, заяви Рааб.