The Washington Post: Путин заплашва Украйна с нова война

Владимир Путин

Владимир Путин

"Владимир Путин се сблъсква с нарастващото недоволство от кризата в икономиката и слабата реакция срещу пандемията от коронавирус. Той беше притиснат от 115 милиона гледания  в YouTube на филма на фонда на Навални за двореца в Геленджик и уязвен силно от думите на американския президент, че го смята за "убиец". Наближават парламентарните избори през септември и едва 27% се готвят да гласуват за неговата партия, а 41% не искат той да се кандидатира за нов президентски мандат, пише в редакционна статия на The Washington Post.

"Затова той се обръща към познатата му тактика за отвличане на вниманието - нагнетяване на напрежението до точката на кипене спрямо Украйна и нейното прозападно правителство", пише изданието.

"Едва ли той ще започне пълномащабна война: мрачното настроение на руските граждани няма да се подобри от потока военни загуби. Но, може би, той иска бързо да удари по украинците, след което да поиска от Зеленски политически отстъпки в замяна на ново прекратяване на огъня. Западните правителства се надяват, че единните им дипломатически усилия ще възпрат Путин, но те трябва да са готови ако това не сработи. Не трябва да се позволява на Путин да използва войната срещу Украйна, за да се спаси от задълбочаващите се вътрешнополитически проблеми", коментира The Washington Post.