Тръмп е бил писмено информиран за това, че ГРУ предлага възнаграждение за убити американци

"В края на февруари на президента Тръмп е предоставена писмена информация, че подразделения на руското военно разузнаване ГРУ е предложило да плаща на талибански бойци за убийството на американски военни и на военни от силите на коалицията, са съобщили два независими един от друг източника съобщава The New York Times.

"Новата информация идва на фона на опитите на Белия дом да игнорира значението на тази разузнавателна оценка, според която Русия е "поощрявала и възнаграждавала" убийствата на американски войници, включително повтореното твърдение, че Тръмп не е бил информиран за същината на въпроса и опит да бъде представен този извод като спорен и съмнителен. Тази позиция обаче противоречи на твърденията на източниците от администрацията, които съобщават, че разузнавателните данни са били предоставени писмено на Тръмп още преди няколко месеца. Единият от тях дори посочва точната дата, когато е станало това - на 27 февруари", пише изданието.

The New York Times пише, че информация, че ГРУ е осъществило заговор с възнаграждения за убийството на американци, е посочена и в Международната разузнавателна сводка на ЦРУ от 4 май, в която е наречена "достатъчно сериозна и убедителна".

Вестникът отбелязва, че Тръмп често пренебрегва четенето на Денонощната разузнавателна сводка, предпочитайки веднъж на няколко дни да изслушва устен брифинг с кратко изложение на основните моменти.  

Превод: Faktor.bg