Тръмп уведоми Конгреса, че САЩ и Япония са готови да сключат ограничено търговско споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп уведоми в понеделник Конгреса, че САЩ и Япония са готови да сключат ограничено търговско споразумение, което ще намали някои от двустранните тарифи и ще определи условията за дигитална търговия, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БНР.

Тръмп и неговият японски колега, премиерът Шинзо Абе, преди това обявиха през август на срещата на високо равнище на Г-7 във Франция, че по принцип са постигнали споразумение за понижаване на двустранните селскостопански и индустриални митнически тарифи.

Двете страни съ]о така заявиха по-рано, че очакват да подпишат постигнатото споразумението по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк този месец. Изпращайки официално уведомление до Конгреса, Доналд Тръмп вече може да продължи напред с подписването на това споразумение. В писмото до Конгреса обаче не бяха посочени условията по сключената сделка.

Сделка, при която Токио понижава своите селскостопански тарифи, може да позволи на американските фермери да се конкурират по-добре в Япония. Американските износители на селскостопански продукти се намират в неравностойно положение на японския пазар откакто Тръмп се оттегли в началото на своето президентство от споразумението, известно като "Транстихоокеанско партньорство" (PPI), което беше сключено между 12 страни-членки.

Президентът Тръмп потвърди, че Вашингтон е постигнал търговско споразумение с Токио, но се отказа да увери Япония, че при необходимост той няма да въведе високи мита върху жизненоважния японски износ на автомобили за САЩ.