Урсула фон дер Лейен брани ресора "Защита на нашия европейски начин на живот"

Трябва да сме горди от нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го защитаваме

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен защити противоречивата формулировка на новия ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“, която в състава на следващата Комисия ще поеме гъркът Маргаритис Схинас.

В изявление изпратено до няколко големи европейски всекидневника, тя признава, че думите имат значение и че за някои „европейският начин на живот е политически натоварен термин“.

„Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат нашия език“, заключава Урсула фон дер Лайен.

Според бъдещия председател на Комисията ресорът се основава на „толерантността“ и „недискриминацията“, изразени в договора за Европейския съюз.

Урсула фон дер Лайен, вижда, че формулировката предизвика дебат, но го намира за нещо добро, което насърчава прозрачността и няма намерение на този етап да я променя.

„Трябва да сме горди от нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го защитаваме. Видяхме как външни сили се намесваха в нашите избори отвън. Видяхме и местни популисти с евтини националистки лозунги да опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да позволяваме на тези сили да похищават определението за европейския начин на живот“, казва тя в публикуваното в медиите изявление.

Докато обаче се фокусира върху формулировката в договора за ЕС и апелира към по-високи идеали, Фон дер Лайен не коментира връзката между заглавието и задачите, с които ще се занимава ресорът.

По-рано в писмото до Маргаритис Схинас тя го информира, че мандатът ще обхваща образованието, интеграцията, миграцията и трансграничната сигурност.

Освен сегашният председател на комисията Жан-Клод Юнкер, срещу формулировката се обявиха и социалистите, либералите и зелените в Европейския парламент, тъй като считат, че е твърде близка до ксенофобската реторика на крайно десните групировки в Европа.

Очаквано лидерът на Национален фронт във Франция Марин льо Пен пък одобри в неделя новия пост, определяйки го като „идеологическа победа“.