В Германия удължават мерките и ограниченията до 20 декември

Провинциалните премиери предлагат традиционните за новогодишния период в Германия фойерверки да бъдат забранени

Лидерите на германските провинции са се съгласили да удължат мерките и ограниченията, наложени за справяне с пандемията, и през декември, предаде ДПА. Утре те ще имат среща с канцлера Ангела Меркел, за да координират усилията си в битката с болестта.
 
Премиерите на 16-те провинции разговаряха в понеделник, за да договорят общите си действия. По време на продължилата над 4 часа среща те са се разбрали сегашните ограничения да продължат до 20 декември. Окончателно решение ще бъде взето утре по време на разговорите с Меркел. Канцлерът ще говори по въпроса пред парламента в четвъртък.
 
Според Европейския център за борба със заразите обаче сегашните мерки в Европ като цяло са неадекватни. „Според нас поне в девет страни-членки мерките са недостатъчни, за да обърнат хода на заразата“, се казва в изявление на центъра. Германия е сред тези страни.
 
Провинциалните премиери предлагат традиционните за новогодишния период в Германия фойерверки да бъдат забранени, а ресторанти, музеи, културни институции, развлекателни заведения и басейни да останат затворени. Кметът на Берлин Михаел Мюлер, който е ротационен говорител на 16-те премиери, посочи пред ДПА, че „много вече е постигнато, но все още не е достатъчно“, за да отхлабим мерките.
 
От началото на октомври новозаразените в Германия надхвърлят 20 хиляди на дневна база. Общият брой вече е 929 хиляди, а смъртинте случаи са 14 хиляди.