В Португалия започна среща на върха на лидерите на страните от ЕС

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Започна социалната среща на върха в Порто на Европейския съвет, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС и, която се провежда онлайн.

Във фокуса на форума, в който участва и премиерът в оставка Бойко Бореисов, ще бъде определянето на европейската програма за следващото десетилетие, която да гарантира, че европейската общност се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен, съобщиха от правителствената пресслужба.

Социалната среща на върха на ЕС има за цел да засили ангажимента на държавите членки, европейските институции, социалните партньори и гражданското общество към прилагането на Плана за действие за Европейския стълб на социалните права. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен постави Европейския стълб на социалните права в центъра на действията на Комисията за осигуряване на справедливо и приобщаващо възстановяване.

Планът за действие, представен от ЕК през март 2021 г., предлага редица инициативи и определя три основни цели, които трябва да бъдат постигнати в цяла Европа до 2030 г. Според първата от начертаните цели най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. трябва да бъде в заетост до 2030 г., според втората - най-малко 60% от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година. В тази връзка се изисква най-малко 80% от лицата на възраст 16-74 г. да имат дигитални умения и да се намали делът на отпадналите от образователната система. Третата цел на ЕК предвижда броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в панела за умения и иновации. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото навлизане на цифровите технологии, икономическата трансформация и демографските промени са фактори, които оказват съществено влияние върху развитието на пазара на труда, работните места и уменията.

В Порто ще се проведе и неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще продължи с работна сесия на лидери в събота. Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят как да бъде даден силен политически тласък на Европейския социален стълб и неговото прилагане.

В рамките на неформалното заседание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде приета Декларация от Порто за социалното измерение на ЕС.

Теми на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС днес ще бъдат COVID координацията и предстоящата среща на евролидерите с министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди, която ще се проведе в утрешния ден. Тя е 16-ата среща на върха ЕС-Индия като целта е установените отношенията да се надградят и да станат още по-интензивни особено предвид актуалната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса, съобщава БГНЕС.