Вучич се похвали с китайски безпилотници

Сърбия ще си сътрудничи с китайски експерти за съвместна разработка на технология, така че сама да може да произвежда безпилотни самолети от аналогичен клас

Сърбия за пръв път показа 6 нови военни дрона, купени от Китай, съобщава https://www.rferl.org/

Президентът на Сърбия Александър Вучич лично отде на военното летище в Батайница край Белград, където военните демонстрираха безпилотните самолети, "паркирани" на асфалта, а на журналистите беше разрешено да ги снимат.

"Те имат голям обхват, могат да стрелят по цели разположени на разстояние от 9 километра и да документират терена и обектите, представляващи интерес за Сърбия и намиращи се дълбоко на вражеска територия", заяви Вучич, цитиран от държавната телевизия.

Той съобщи пред журналистите, че Сърбия ще си сътрудничи с китайски експерти за съвместна разработка на технология, така че сама да може да произвежда безпилотни самолети от аналогичен клас.

Вучич отказа да отговори на въпрос на RFE за стойността на военната техника, като каза, че информацията е секретна.

Заедно с шестте безпилотника CH92-A Сърбия е закупила и 18 ракети за него, някои от които бяха показани на презентацията.

Купуването на оръжие, особено от Русия, предизвиква недоволство както в Брюксел, така и във Вашингтон, макар, че безпилотниците CH92-A не са включени в санкционния списък.

Превод: Faktor.bg