Захарова : Диалогът Русия-САЩ зацикли през последните 4 години

С това признание говорителят на руското Външно споделя позицията на Майк Помпео

Мария Захарова

Мария Захарова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се съгласи с констатацията на американския държавен секретар Майк Помпео, че диалогът между Москва и Вашингтон не се е подобрил през последните четири години, съобщава БГНЕС.

"Неприятелските и деструктивни стъпки на Съединените щати, насочени към задълбочаване на кризата в двустранните отношения, включваха въвеждането на различни антируски санкции и фактически разрушаване на цялата архитектура на контрола над въоръженията и заплахи и просто някакви абсурдни изявления. В крайна сметка се налага със съжаление да констатираме, че не бяха намерени пътища за подобряване на отношенията с администрацията на Тръмп, но не по наша вина", заяви Захарова, като изрази задоволството си от факта, че профилът на Помпео в „Туитър“ все още не е блокиран и той свободно може да изказва мнението си.

По думите й Русия е готова да обсъжда натрупаните в двустранните отношения спорни въпроси, ако и американската страна прояви интерес. "Смятаме, че като за начало трябва да се прекрати манипулацията на общественото мнение в самите Съединени щати, да спре активната русофобска кампания сред американския народ и разбира се, да спре потокът от фалшиви новини по отношение на нашата страна, който активно се спонсорира и лобира от определена част от американския политически истаблишмънт“, посочи Мария Захарова.