Започват изслушванията по делото за екстрадицията на Асандж в САЩ

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж

Днес в Лондон започват изслушвания по делото за екстрадиране на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в Съединените щати по обвинения в държавна измяна. В неделя бащата на Асандж го посети в затвора „Белмарш“, а негови привърженици останаха на палатков лагер пред съда, в който ще бъдат изслушванията. 

Джон Шиптън, бащата на Джулиън Асандж, призова той да бъде освободен под гаранция. Шиптън заяви пред репортери, че синът му постоянно е обект на тормоз, а килията му е била претърсена преди посещението. Шиптън бе придружен от гръцкия икономист Янис Варуфакис. По-късно двамата се срещнаха с представители на „Репортери без граници“. 

„Трябва да спрем екстрадирането на Асандж в интерес на 300-те години модерно общество, на 300-те години опит за утвърждаване на човешките права и граждански свободи на Запад и целия свят“, изтъкна Варуфакис. 

Кристоф Делор, генерален секретар на „Репортери без граници“, посочи, че „ ако Асандж бъде екстрадиран в Америка, това ще означава, че журналистиката е смятана за шпионаж и това ще е заплаха за всички журналисти, които разкрият лъжите на правителствата, в която и да е страна“. 

Асандж е издирван в Съединените щати по 18 обвинения в публикуване на секретни документи преди 10 години в сътрудничество с бившата анализаторка в американското разузнаване Челси Манинг.

 Ако бъде признат за виновен го очакват 175 гдини затвор. Музикантът Роджър Уотърс, Янис Варуфакис и дизайнерката Вивиан Уестууд държаха речи в подкрепа на Асандж пред негови привърженици в Лондон.