Зоран Заев: Гоце Делчев е македонски революционер, а в България се счита за български революционер

Бойко Борисов и Зоран Заев пред гроба на Гоце Делчев в Скопие

Бойко Борисов и Зоран Заев пред гроба на Гоце Делчев в Скопие

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че Гоце Делчев е македонски революционер, но е факт, че българите го смятат за български революционер, предава информационният сайт МКД.

"Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактите. Ако избягваме историческите моменти, потулваме ги и не разговаряме за тях, това не е добро европейско бъдеще за Западните Балкани. Затова имаме договор да решим тези въпроси", добави Заев.

Заев изтъкна, че историческите личности трябва да са основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави и двата народа.

"Не е добре, както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима", посочи Заев.

Той увери, че ще разговаря по въпроса на среща с българския премиер Бойко Борисов, която очаква да се осъществи преди 10 ноември в София, непосредствено преди срещата от Берлинския процес, чиито съпредседатели са България и Северна Македония. Това ще бъде първата визита в чужбина на Заев като нов премиер.