​Бокова към Царя: Да бъдем все така патриоти!

Сакскобургготски и група царедворци изразиха подкрепа за българския кандидат за шеф на ООН

„Това предизвикателство да се кандидатирам за председател на ООН е голяма отговорност. Това е шанс за България да покажем, че сме част от този свят. Изборът ми ще бъде голям успех за България“. С тези думи шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към събралите се тази вечер около стотина нейни почитатели в овалната зала на Гранд хотел „България“ в столицата.

„Трогната съм от това внимание, ще работя повече като виждам, че младите хора подкрепят това, което правя. Все така да бъдем патриоти, това е необходимо“, акцентира Бокова в кратката си реч, въпреки, че съвсем не стана ясно какъв точно е нейният патриотизъм. Думите й звучаха по-скоро като клишета и добре заучени чиновнически фрази, липсваха диалогът и въпросите. Но явно това е стратегията, която по време на цялата си кампания Бокова спазва - дозирана официалност и сдържаност.

Срещата бе организирана от почти неизвестната и млада организация “Милениум клуб - България”, учредена знаково преди няколко месеца в двореца „Врана“. Тя се афишира като ядро на млади българи, родени след 1 януари 1981 г., които живеят и работят в чужбина, но продължават да поддържат връзка с родината. Лидерът на “Милениум клуб -България” Румен Чолаков обяви, че една от основните цели на организацията е да подкрепят и работят за успеха на Ирина Бокова. Сред гостите беше бившият монарх и екс премиер Симеон Сакскобургготски, царедворците Милен Велчев, Олимпи Кътев, проф. Огнян Герджиков, съветникът на министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев, Мария Капон, правосъдният министър от правителството на Орешарски Зинеида Златанова, Божидар Томалевски, от „Другата България“ и други близки до НДСВ. 

През цялото време на срещата гостите се обръщаха към Сакскобургготски с „Ваше величество“. Само Бокова, след като го разцелувал го нарече „г-н премиер“ и обясни, че след този пост човек остава за цял живот премиер. Тя припомни на Царя, че като се върнал в България докарал със себе си и много млади хора като Милен Велчев, а сега се връщало друго младо поколение образовани българи от чужбина. 

„Надеждата ми е във вас“, заяви Бокова.

По традиция и тази среща с Ирина Бокова премина в почти камерна атмосфера. В стратегията на кампанията й в България явно е заложено да участва в инициативи с добре подбрана и контролирана публика, при която изненадите за неудобни въпроси и атаки са сведени до минимум. 

Българският кандидат за шефския пост в ООН избягва директни контакти с обществеността. Но в интерес на истината до сега, въпреки сериозните атаки срещу нея в медии и социалната мрежа, на срещите няма нито един недоволен от избора й или протестиращи с горещи въпроси.