​Иван Костов: Европа е политическо джудже

Без да бъде решен конфликта и наложен справедлив мир бежанската криза няма да бъде решена, смята бившият премиер

Европа не е объркана, тя е просто слаба – военно и политически. Тя е политическо джудже, въпреки че е икономически гигант. ЕС дори не се дължи като регионална политическа сила. Липсата на политическа тежест да реши конфликта и да наложиш справедлив мир е недопустимо. Време е европейските лидери да изоставят популизма и да се заловят с конфликта. Тази позиция изрази в студиото на Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов.

Той бе категоричен, че не приема нито позицията на Меркел, нито на Орбам. Големият проблем според него е да се спре бежанския поток. А това означава да се разреши конфликтът там, където бушува гражданска война.

Трябва да има справедлив мир в Близкия изток– с преговори или със сила – в интерес на хората. Ако това не се случи, има опасност да се генерират непрекъснати бежански вълни и това трябва да бъде предотвратено, посочи политикът.

По думите на Костов сега бежанците са 400 000, които са много малък брой за Европа. Но те могат да станат много повече. Освен това те носят риска от конфликти и насилие. Бежанците са хора с друг бит и морал, с други представи за норми, и не идват тук, за да променят начина си на живот. Те идват за да живеят по своите норми и традиции, които са им в наследство. Те се затварят, те налагат шериата, своя бит и обичаи, и това няма как да не ни притеснява, коментира Костов.

В интервюто бившият премиер върна лентата към времето на кризата в Косово и отказа му в качеството си на министър-председател да откаже в България да бъдат допуснати бежанци.

Беше трудно решение да не пуснем бежанците от Косово на наша територия, макар че тези хора, които бяха прогонени от родните си места и бягаха от войната, отговаряха на конвенцията на бежанците. В този смисъл – тогава нашата стратегия беше да бъдат задържани близко до границата и след като се реши конфликта да се завърнат по местата си и да възстановят страната си. Най-сериозният аргумент беше – че ако започнат да се разселват и уреждат, може да породи мощна емиграционна война, тоест идеята беше да се спре бягството. Второ – те носеха със себе си много сериозни конфликти, те бяха обременени с насилие и това може да бъде пренесено и у нас, и в другите страни, разказа Костов.

Той подчерта, че има страхове за България, защото много малка част от тези хора са бежанци. Повечето са икономически емигранти, които не са били икономически и религиозно преследвани. Те идват от Турция, тоест, те идват от сигурна страна и нямат заплаха за бита и живота си. Те са икономически емигранти, а голяма част и незаконни емигранти, които застрашават националната сигурност на всяка една страна, подчерта Костов.

В чисто личен план бившият премиер призна, че е преминал през много тежки изпитания, които е преживял благодарение на вярата в Бог.

Аз съм променил много живота на хората с реформите и това е голямо намесване в бита им, в света им, в мирогледа им. Нося отговорност за това, което съм направил. Политикът задължително е грешен, защото той прави неща, които духовният човек не би направил никога. Той променя живота на хората. И ако не беше моето упование в Бога, аз нямаше да понеса това, което трябваше да преживея. Може би щях да започна да мразя и аз, да се съсипя изцяло. Вярата и упованието, и убедеността, че не съм прекрачил Божиите и човешките закони са ме държали. С вярата преживях тези много трудни времена след реформите.Това е съдбата на всеки реформатор. Обществото се разплаща с тази монета, коментира Костов и допълни, че най-мразени в цялата история на човечеството са тези лидери, които са правили реформи, давайки примери със съдбата на византийските императори.