​Красен Станчев: БНБ да отреже главата между Политбюро и КТБ

Не можаха да овладеят държавата, сега искат да я срутят, казват експерти

БНБ може да овладее ситуацията с КТБ и разрастване на кризата, ако държавата и правителството не играят срещу нея в полза на други интереси. За тази опасност предупредиха по bТВ икономистите Красен Станчев и Мартин Димитров

Банките с българска собственост са по-проблемни от чуждите. БНБ за това е по строга към родните трезори. Има стара максима, че при главобол се отрязва главата. Тоест отрязвате главата между Политбюро и банката, но Централната банка си влиза в ролята. БНБ трябва да изясни сега собствеността и КТБ и да потърси един солиден инвеститор, след като първо предложи на тази възможност на сегашните акционери. Но твърде опасно е Русия да стъпи в тази банка, това влияние ще бъде рисково за нас, за и без това зависимата ни енергийна система, обясни Красен Станчев. Той припомни, че от 1998 г. БНБ е имала 3-4 такива проблема, но е успяла да се справи. До сега в КТБ това е било невъзможно да се случи, защото Политбюрото, тоест политическите партии се месят много осезаемо в тази банка, но това трябва да се пресече.

Ако вярваме на думите на ръководството на КТБ, малките вложители ще си получат парите, но за по-едрите е по-проблематично. Това мнозинство в парламента е абсолютно уплашено. Не можаха да овладеят държавата изцяло, сега се опитват да я срутят. Банковата ни система е стабилна заради многото спестявания, категоричен е Станчев.

При е един нов служебен кабинет проблемът може да бъде разрешен и доверието да бъде по-голям сред гражданите. Трябва да имаш авторитет за да търсиш инвеститор, а това правителство няма това доверие на обществото, посочи Мартин Димитров.