​Le Monde: Кандидатурата на Бокова за ООН е слаба и прекалено привързана към Москва

След първото тайно гласуване нито един кандидат не получи единодушна подкрепа, а за да получи поста, трябва всичките петима постоянни членове на Съвета за сигурност да го одобрят

11 са вече кандидатите за поста генерален секретар на ООН, пише Мари Буро от Le Monde.

Последният перетендент за поста на Бан Ки Мун е аржентинката Сузана Малкора, дясната ръка на Бан Ки Мун, която извънредно предвидливо беше назначена за министър на външните работи през ноември 2015 года. Тя е в кръга на фаворитите за позицията, пише Буро.

Кампанията за приемник на Бан Ки Мун вече започна в Източна Европа, а също така сред жените-дипломати от висок ранг, решили, че именно жена трябва да оглави ООН. От общо 11 кандидати, пет са жени.

Сред първите, заяви кандидатурата си Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО вече втори мандат. CV-то и по принцип има всичко необходимо, за да бъде предпочетена, но представянето и в Генералната асамблея на ООН през април беше оценено като слабо, неудовлетворително и твърде силно „привързано към позициите на Москва“.

След първото тайно гласуване нито един кандидат не получи единодушна подкрепа, а за да получи поста, трябва всичките петима постоянни членове на Съвета за сигурност да го одобрят.