​Местан: Господин Президент, останете достоен!

Дали в края на своя достоен мандат Плевнелиев ще стане съучастник във фашистки сценарий

След КСНС при Президента съдбата на първите два проучвателни мандата е ясна – ГЕРБ и БСП ще ги върнат незабавно. Въпросът е на кого ще бъде връчен третият. Конституционно разписан императив няма и затова решението се разполага изцяло в полето на политическата воля на президента Росен Плевнелиев. Това се казва в изявление на Лютви Местан, лидер на ДОСТ, разпространено до медиите.

Вън от всякакво съмнение е, че при отказа на двете най-големи фракции да съставят правителство и третият опит ще завърши по същия начин – с провал. Това предположение обаче не само че не снема, а напротив – натоварва избора на държавния глава чий да бъде третият мандат, с огромна политическа и стратегическа отговорност.

Самоопределилите се за патриоти крайни националисти от Патриотичния фронт и Атака напористо се опитват да създадат предпоставки президентът Плевнелиев да го възложи по неизбежност именно на тях. От една страна, държавният глава от самото начало заговори за необходимостта да се избегне сценарий за предсрочни парламентарни избори, а от друга страна послания в тази посока се чуват основно от Патриотичния фронт и Атака, с определени уговорки – и от Реформаторския блок.

Политическата и стратегическа стойност на президентския избор за връчване на трети проучвателен мандат вече не опира до реалистично очакване да бъде съставен кабинет, а до ярък идеен държавнически символ – дали президентът в края на своя достоен мандат ще стане съучастник във фашистки сценарий - представител на националпопулистите получава мандат и в качеството си на кандидат за министър-председател представя националпопулистка програма, и то от трибуната на парламента, се казва в изявлението на Местан.

Президентът знае, че националистите нямат възможност да съставят правителство. Тяхната цел е да използват една конституционна процедура за разгръщане на предварителна, безплатна предизборна кампания за парламентарни избори. За националистите получаването на конституционна възможност да посочат свой кандидат за министър-председател и да принудят парламента да участва в дебати, вече е политическа победа. Защото дори отхвърлянето на кандидата и програмата им ще ги превърне в своеобразна националистическа алтернатива на системните партии.

Освен това обединителят на нацията сигурно е наясно, че връчване на проучвателен мандат на крайните националисти ще бъде провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България.

Вярваме, че българският държавник и президент Росен Плевнелиев, който заклейми руската окупация на Крим и произнесе фразата „Крим е Украйна“, няма да легитимира с връчване на мандат крайни националисти, които посещаваха Крим и го обявиха за руска територия.

Господин Президент, останете достоен! Вашето място в историята е на Президента демократ и евро-атлантик, а не на първия български Президент, легитимирал крайни националисти чрез връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство., призовава още лидерът на ДОСТ.