​Отворено писмо до ДС генерал: Харчи ли разузнаването пари срещу хибридната война на Русия?

Тодор Бояджиев да каже: има ли съвременна България изобщо агенти за наше влияние в Русия?

В края на април ще бъде публикувана новата книга на бившия генерал от Държавна сигурност Тодор Бояджиев със заглавие: „Наръчник на шпионина”. От предварителната информация, която авторът споделя в интервю пред един български информационен сайт, в тази книга ще има специална глава " Агенти за влияние", където генералът описва тази част от разузнавателната дейност. Не мога да коментирам книгата преди да съм я чела, но от интервюто на генерал Бояджиев се разбира защо е написал подобна глава. "Включих и качествено нова глава „Агенти за влияние“, казва Тодор Бояджиев - като тя беше провокирана от делото срещу един достоен български генерал – Кирчо Киров, където бях призован от съда, за да обясня на прокурори и съдийски състав какво е това агент за влияние, защото те очевидно не знаеха. Там се сблъсках с изумително непознаване на въпросите, свързани с разузнаването, от страна на мастити български магистрати и това ме накара да включа цяла нова глава – именно „Агенти за влияние“. Става дума за Военен съд, военен прокурор, полковници, които ми задаваха въпроси, които и внукът ми не би ми задал."

Става дума за процеса срещу бившия ръководител на българското разузнаване, генерал Киров, който беше осъден по обвинение за присвояване на близо 5 милиона лева от бюджета на службата. Според генерал Бояджиев тези пари са били използвани именно за привличането на агенти за влияние в полза на България. Той смята, че фондовете за тази цел са крайно недостатъчни. " Отново се връщам на мотивите да напиша тази глава, а те бяха свързани най-вече с процеса срещу ген. Киров", казва авторът на „Наръчник на шпионина”, - Обвиниха го в “неправомерно” разходване на сума от 5 млн. лева. А се оказа, че те са дадени основно за работа с агенти за влияние. Съдът, грубо казано, като че ли си нямаше понятие от тази дейност. А се ползва от всяко едно уважаващо себе си разузнаване."

Не се разбира никъде в интервюто и не вярвам това да е казано и в книгата дали основната част от средствата и усилията на днешното българско външно разузнване са насочени към основния ни противник в така наречената "хибридна" война, а именно Русия? Свидетели сме на масирана руска пропаганда в България, но почти не виждаме някой да защитава нашите интереси в Русия и в руския печат. Обратното, руските политици всекидневно атакуват България. като особено ярък пример са изказванията на говорителката на руското външно министерство срещу нашата страна. А в руските медии гъмжи от дезинформационни материали срещу България и българската външна политика. Разбирам. че ако има някакви акции на НРС в тази посока, те са засекретени. Както и генерал Киров заяви след първото дело срещу него: " В разузнаването има специфики, които не могат да получат публичен характер". Но остава съмнение дали изобщо се прави нещо по отношение на Русия или поне ако се прави изглежда това е твърде неефективно.

Драги г-н Бояджиев. Г-н генерал. Не ми отговорихте на моето първо писмо до Вас във "Фейсбук". Разбирам, че не съм най-важната на света, а при това съм само на 25 години, но съм убедена, че въпросите, които засягам са важни за България. Попитах Ви да дали сте готов да дадете Вашият принос с огромния си опит и знания в полза на нашата България? Вижте писмото (ТУК) Бях атакувана от Ваши противници, че човек като Вас, работил за СССР в миналото и против НАТО и срещу единството на тогавашна Западна Европа няма как и не може да се очаква сега да помага на България в хибридната война на Кремъл срещу нас. Ето информацията за някогашната Ви дейност (статията на Мая Любомирска ТУК) Аз не съм съгласна, че хората не могат да се променят! Вярвам дълбоко, че обичате България повече от Русия и в този тежък момент ще се отзовете. и ще помогнете да се справим с хибридните атаки! Такъв беше и моят призив към Вас в първото писмо. За съжаление обаче и в последните си публични изяви говорите за всичко друго, но не и за руската хибридна атака срещу България. А сме свидетели как все повече от Вашите бивши колеги в някогашната Държавна сигурност пълнят българските медии с руска пропаганда. Иска ми се да вярвам, че Вие ще заемете различна, пробългарска и национално отговорна позиция, за разлика от хора като Горан Симеонов или Митьо Гестапото!

Мила Владкова, Австралия