​Посланик Микола Балтажи разби три мита за Украйна

Хора като Волен Сидеров няма да бъдат добре дошли в Украйна, обяви Микола Балтажи

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи изложи своето виждане на събитията в Киев и последното развитие на ситуацията в Източна Украйна. Дипломатът изтъкна, че именно руската пропагандна машина използва между 4 до 6 митове, които циркулират в медийното пространство, за да заблуждава общественото мнение, в това число и у нас. Три от тях той се опита да разбие в студиото на Нова ТВ.

„Първият мит е, че бандеровции фашисти са свалили законния президент Янукович и защитават интересите на НАТО и САЩ. Всъщност Русия отказа да стане гарант на мира и тръгна към военен сценарий. В съответствие със закона бяха проведени избори и бе избран новия президент.

Вторият мит е, че Крим е "изконно руски". По думите му Кремъл е впрегнал цялата пропагандна машина, за да оправдае анексирането на Крим.

Да се твърди, че Крим е изконно руски, като по този начин омаловажи агресията от Русия, за нас е неприемливо. Излъчването на подобни послания са несъстоятелни, защото Украйна е призната като независима държава в тези граници и от Руската федерация. Но и от историческа гледна точка през 1954 година Крим е официално предаден на Украйна, с една цел - да се обвърже с континенталната част на Украйна, което ще е по-добре за неговото развитие, посочи Балтажи.

Той опроверга и мита, че киевските формирования стрелят срещу своя народ, с което се оправдава руската военщина в Донбас, подкрепяща незаконни формирования, като Луганска и Донецка народна република.

Дипломатът посочи, че българите са толерантна част от украинското общество, те също са защитавани от украинската армия. Досега са били мобилизирани 20 души, а реално етническите българи са 240 до 300 000 души, заедно със смесените бракове, съобщи посланикът.

По думите на Балтажи посещението на Волен Сидеров и още двама депутати от България в Крим е недопустимо и грубо вмешателство във вътрешните работи на една независима държава, временно окупирана от Русия територия

Хора като Волен Сидеров няма да бъдат добре дошли в Украйна, обяви посланикът на Украйна.