​Проруски сили на конференцията на ДПС

Президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален допусна политически гаф като поздрави Карадайъ като председател на ДПС преди да бъде проведен избора

Проруски политически формации и съмнителни патриоти се оказаха знакови гости на 9-ата Конференция на ДПС. Говорителят на БСП Атанас Мерджанов бе дори неволно обявен като зам.-председател. В НДК са политическият номад Светлин Танчев, зам.-шефът на АБВ Румен Петков, Станимир Илчев от провалената НДСВ. Истинска изненада бе присъствието на основателя на „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. През последните години той беше в обтегнати отношения със Доган, но май са оправили дослука, явно ги обединява и фактът, че и двамата се почетни лидери на организациите си.

Червеният синдикалист Пламен Димитров също е гост на форума.

Сред гостите на конференцията са и дежурните европейци, които легитимират ДПС като либерална формация - президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален, вицепрезидентът на Либералния Интернационал Робърт Браун, генсекът на Либералния Интернационал Емил Киряс.

Баален направи гаф още в началото на конференцията, като поздрави в аванс като лидер на ДПС Мустафа Карадайъ далеч преди въобще да се е състояло гласуването за председател на партията. Реално те трябва да решават в късния неделен следобед кой ще стане лидер на мястото на отстранения на Коледа Лютви Местан след реч на почетния лидер на партията Ахмед Доган.

Конфузът може би е в резултат на обстоятелството, че Доган вече е определил за наследник на Местан Мустафа Карадайъ. Той в момента е един от тримата съпредседатели на ДПС, назначени за временно ръководство след изгонването на Местан. В речта си Баален на практика потвърди предрешеността на вота. Поздравът му към Карадайъ обаче не бе преведен от симултантната преводачка.

В зала 3 на НДК са и представители на посолствата на САЩ, Русия, Великобритания и други дипломатически мисии. Предизвестено обаче не се чу име на представител на посолството на Турция, което е в обтегнати отношения с етническата формация.

На първия ред в залата бяха забелязани и гости от Турция - депутати от няколко партии, най-вече от опозиционната Народно-републиканската, както и кметове и представители на изселнически организации. В средите на ДПС коментират, че през последната седмица емисари на Доган обикаляли партийните централи в Турция, за да търсят подкрепа и легитимация.

Впечатляващо е, че няма представители на десните български партия, а това оставя ДПС отново в зоната на компрометираното ляво политическо пространство.

Наблюдавайте кой е гост на конференцията, за да можете да прогнозирате с кого ще бъдат следващите коалиции в България, предупреди пък бившият земеделски министър Мехмед Дикме.