​Руски блогър осмива Шаренкова: Може ли да има обективна информация за Украйна с парите на Путин?

За тази година Кремъл отпуска 95 млрд. рубли за медийна пропаганда по света

Издателката на „Земя“ и на „Русия днес – Россия сегодня“ Светлана Шаренкова стана обект на иронични и шеговити коментари от страна на руски анализатори и блогъри.

Вчера тя даде пред ТАСС интервю (виж ТУК изявата й, б.р.) по повод откриването днес на 17-я Световен конгрес на рускоезичната преса, на който е делегат. Шаренкова гордо обясни, че заради правдиво и обективно отразяване на кризата в Крим и Украйна и политиката на Русия, тиражът на изданието й скочил двойно в България.

„Вие представяте ли си каква обективна информация за Украйна отразяват в България с парите на Путин, за това и два пъти увеличили и тиража си. А само преди половин година същото издание имаха намерение да се самозакрият, защото бяха пред банкрут. Никой не е купувал този вестник в България, не е доказано и днес, че той се купува и пласира на пазара. Може би част от тиража безплатно се раздава, а всичко това се прави с руски пари“, коментира в демократичната платформа Politota d3.ru блогърът отец Кускин. Според него такава е картината в целия свят с рускоезичните медии. Но въпреки това Руската федерация не жали средства.

„На конгреса са пристигнали повече от 500 рускоезични средства за масова информация от 63 страни и всички те искат, навярно се досещате – пари от Русия, за да бъдат любими техни медии и да се харесат на Кремъл. Финансова помощ на всички тези издания оказват Роспечать, Россотруднничество и Фонд „Руский мир“. Точната цифра, каква част от държавния бюджет се дава за поддържане на тази пропаганда зад граница - никой не дава. Но като пример можем да посочим сумата, която се отделя от бюджета за 2015 г. за медийна пропаганда - тя възлиза на 95 млрд. рубли. Но тези пари се изливат само за тези, които говорят "правилно", но от гледна точка на властта в Русия“, казва още блогърът. Според него обаче отношението на Путин към руската пропагандата по света показва двуличието на режима му.

Докато милиарди се изливат за удобните издания в чужбина, в Руската федерация се закриват медии, които дори само частично получават финансиране от вън. Те се третират като чужди агенти.

„Най-общо Путин безочливо се ползва от тези, които на Запад се наричат демократи, но страхувам се, че тази свобода, която представя чрез тях няма да доведе до нищо добро“, казва коментаторът.

Превод:Faktor.bg