​Руски медии атакуват премиера на България за подкуп от БТК

Обвиненията не са доказани, тиражират се само версии и предположения

Обвинения за корупция срещу българския премиер Борисов тиражира руското „Московский монитор“, което не се ползва с авторитет и популярност в страната си. Обвиненията за огромен подкуп в размер на 50 млн. долара идват учудващо в деня, в който България оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и номинира нов кандидат за високия пост. Публикацията съвпада и с реакции на българското правителство, че искат да видят произведените от Русия реактори за „Белене“, които сме осъдени от международния арбитраж да платим.

В публикацията на "Московский монитор" се отбелязва, че според запис в търговския регистър на Люксембург на 30 август 2016 г. предаването на контрола на БТК АД, притежаваща марката Vivacom, е регистрирано на нови собственици начело със Спас Русев. Но Русев е само параван за прикриване на имената на истинските собственици. В изданието се твърди, че чрез заплетени машинации контролът върху компанията фактически е придобит от топмениджърите на банка ВТБ, за сметка на държавата.

"Московский монитор" припомня, че спорът за собствеността на БТК се точи от ноември 2015 г., когато банка ВТБ обяви продажбата на заложените в нея акции на компанията с цел погасяване на дълга към банката. В резултат на тази сделка компанията, принудена да поеме финансирането на задълженията на новите собственици, е на ръба на фалита. Ръководството й хвърля пари за съмнителни сделки, а пострадалите акционери започналr многобройни съдебни дела, твърди изданието.

Удивителното е, че българското правителство демонстрира политика на ненамеса, като упорито се опитва да игнорира процесите около най-големия телекомуникационен оператор,коментира авторът на статията Константин Седелников. Тук става дума на практика за рейдърско превземане на една от най-големите компании в страната.

Интересното е, че макар правоохранителните органи на САЩ, Великобритания, и дори на Русия да извършват собствени разследвания по случая, българските им колеги продължават тихо да бездействат, пише "Московский монитор".

От ВТБ неведнъж са заявявали, че продажбата на компанията е необходима заради погасяването на по-рано даден кредит от 150 милиона евро. В резултат на сделката обаче банката не само не си върна парите, но и пое още по-големи задължения, като предостави на новите собственици кредит от 240 милиона евро. При това парите са дадени на компания без никакви активи, а като залог са използвани отново същите акции на БТК.

При даването на кредита са нарушени както вътрешният, така и външният регламенти на банката. Единственото разумно обяснение е, че по думите на Дмитрий Косарев - притежател на продадените акции на БТК, на практика новите собственици на компанията са мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов. Именно той организира сделката, като не забравя да договори "затварянето на очите" на Бойко Борисов.

Учудваща е липсата на реакция от страна на шефа на Управителния съвет на ВТБ Андрей Костин. Напоследък той често разговаря с чужди журналисти на тема "милиардите на Владимир Путин", но явно не контролира дейността на първия си заместник.

Една от причините да се случва всичко това, което подрива имиджа на Русия, вероятно е фактът, че Юрий Соловьов не е гражданин на тази страна. И съответно го интересуват интересите не на държавата, а на собствения му джоб, заключава"Московский монитор".

Учудване предизвиква и фактът, че нито премиерът Дмитрий Медведев, нито ресорните вицепремиери досега са реагирали на информацията, че кредитът на ВТБ е риск за банка с държавен капитал и за руската държава като цяло, се твърди в публикацията. В нея обаче липсват конкретни доказателства, че наистина е бил даден и приет подкуп, а има изказани само предположения и съмнения. Самото руско издание не крие, че атаките идват от заинтересовано лице, което е било акционер, но до момента думите му не са проверени от компетентните служби в Русия.

Самият Борисов още преди няколко дни предупреди, че предстоят компромати срещу управляващите. Днес след номинацията на Георгиева също не скри, че се готвят атаки с черен пиар. Досега от правителствената пресслужба не са коментирали руските обвинения, но те едва ли се случват без санкции от властта в Кремъл.