​Скандал! Руското консулство в Русе се изгаври на Царевец с Деня на независимостта

Представител на Русия знаково демонстрира, че са над българския държавен глава

Представител на генералния консул на Руската федерация в град Русе Владимир Александрович Климанов си позволи недопустима провокация с българската държавност в деня, в който честваме 107 години от обявяване на Независимостта.

Руският дипломат е бил днес сред официалните гости в старата столица Велико Търново. При тържественото поднасяне на венци и цветя на паметника на Независимостта на историческия хълм Царевец той безцеремонно е нарушил държавния протокол на България. Това разказаха и потвърдиха Faktor.bg. пред изумени от руската наглост наши политици.

Според държавния протокол първо се поднася венецът от президента на РБ Росен Плевнелиев, който единствен се поставя отгоре на паметника. След това под него се подреждат венците на председателя на парламента, на министър-председателя, на политическите партии и коалиции, дипломатически мисии, организации, сдружения и граждани.

Към края на церемонията представителят на руското консулство в Русе демонстративно заобикаля паметника и поставя венец от името на Русия върху венеца на българския държавен глава.

Всички присъстващи на церемонията са били смутени и скандализирани от недопустимото поведение на руския дипломат. Официалните държавни лица са премълчали деликатно гаврата, за да не стигне до явен скандал в празничния ден. Почти минути след неговата провокация, поднесеният от него венец е бил свален от представители на протокола на държавния глава, разказаха очевидци.

Демонстрацията на официален представител на Русия у нас в деня на Независимостта едва ли е случайна и по-скоро е част от поредицата провокации, които свързаните с режима на Владимир Путин умишлено организират у нас като част от хибридната война на Кремъл. Според наши дипломати с това поведение реално са се подиграли с българската държавност, демонстрирайки знаково, че Русия е над президентската институция. Те смятат, че външният министър Митов незабавно трябва да провери скандалния инцидент и да отправи протестна нота до руското посолство в София.

Почти 10 часа след скандалния инцидент медиите мълчат за дипломатически гаф в старата столица.