​Скандал! Св. синод реши да споменава Симеон Сакскобургготски като държавен глава

Мълчи за решението на архиереите България да има двама държавни глави - цар и президент

Горан Благоев, специално за Faktor.bg

На днешното си заседание Светият синод е приел решението да споменава бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на всяко богослужение като „благоверен цар на българите Симеон”. Предложението е било направено от Пловдивския миторополит Николай – официално съобщение към 16.00 ч. все още нямаше, но информация потвърдиха няколко източници от Синодалната палата. 

Очаква се формулата за споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и Светия синод сред руините на Голямата базилика край Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България.

Решението на Светия синод е на ръба на държавния скандал, защото де факто Българската патриаршия признава Симеон Саккскобургготски за държавен глава на България, която обаче не е монархия, а република. Обичайната формула за споменаването на светската власт в православното богослужение, което се отслужва в нашите църкви е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”. С решението си де факто Светия синод приема, че България има двама държавни глави – цар и президент, което и от юридическа и от каноническа гледна точка е абсолютен парадокс, граничещ със шизофренията и компрометира Българската църква пред обществото и то в навечерието на толкова знаково събитие, каквото е 1150 г. от покръстването на България.

Както вече писах във Фактор.БГ, висшият ни клир е един от най-сигурните съюзници на Симеон Сакскобургготски в започналото му реанимиране за голямата политика. Коментарите в интернет, че Симеон е „църковният цар” за съжаление се превръщат в горчива реалност. 

Уви, за пореден път България се оказва държава на абсурдите...