​Цветанов: Никакви компромиси с тези, които осъществяват конспиративни действия спрямо собствения си народ

„Икономическите и други санкции, които се налагат срещу Русия, без съмнение са необходими, за да се гарантира спазването на нормите на международното право“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ

От същностно значение за бъдещето на НАТО и Европейския съюз е оказването на навременна и достатъчна помощ за тези политически сили, които изразяват европейските и евроатлантическите ценности, и които се ползват с подкрепата на огромната част от избирателите. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в латвийската столица Рига, по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение“. По думите му, не трябва да се правят никакви компромиси с тези, които осъществяват конспиративни действия спрямо собствения си народ, които следват и изразяват чужди интереси. „От позицията на днешния ден отоншението на Русия към НАТО, ЕС, към държавите-членки, към други региони в света, към системата на международното право, трябва да бъде цялостно преосмислено“, посочи Цветанов. Според него, ако сепаратистите в Украйна не бяха снабдявани с оръжие и техника, и ако не бяха подкрепяни така силно, макар и непризнато, нямаше да се стигне до сваляне на самолети първо на украинската армия, а след това и на полет MH17 на малайзийските авиолинии.

„Икономическите и други санкции, които се налагат срещу Русия, без съмнение са необходими, за да се гарантира спазването на нормите на международното право“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. По думите на Цветанов, въздействието на санкциите върху държавите-членки на НАТО и ЕС е различно, а за някои от тях то може да се окаже критично. „Ето защо е необходимо да се разработят механизми, да се определи ресурс, с който държавите да бъдат компенсирани в съответствие със загубите, които понасят, за да се наложи общата европейска воля. Нека имаме предвид, че прилагането на санкции може да се утвърди като практика за възспиране на недемократични режими при всеки опит да застрашат основните права и свободи, международното право и международната сигурност. Ключов при всички случаи е въпросът за доверието на водената от нас политика сред гражданите на държавите-членки от ЕС, които са граждани и на самия Европейски съюз“, обясни още Цветанов.