​Учредиха дясна гражданска организация ДОМ

Сдружението „Достойнство, отговорност и морал” ще пази християнските и консервативни ценности, без бивши ченгета от ДС и номенклатура

Майя Любомирка

Нова гражданска организация „Достойнство, отговорност и морал”(ДОМ) се учреди в една от залите на Столичната библиотека днес. Сдружението, което си поставя за цел да пази християнските и консервативни ценности на семейството и обществото, няма да търси политически изяви, а ще организира обществени дебати, ще предлага граждански и законодателни инициативи.

В ДОМ личат имената на видни общественици, интелектуалци и експерти като Алекс Алексиев, адвокат Иван Груйкин, евроексперта Любов Панайотова, икономиста Красен Станчев, бивши син депутат - отец Стефан от Русе, представители на организациите на репресиранит Учредителите избраха единодушно за председател Иван Сотиров и 11-членен Управителен съвет.

ДОМ е отворен за членство както на физически, така и на юридически лица. Но е важно да се знае, че трябва да декларират, че не са били съпричастни към структурите на Държавна сигурност и номенклатурата на БКП. Това е особено важно изискване, след като на последните местни избори станахме свидетели на безпрецедентен факт: нито една политическа сила не поиска предварително Комисията по досиетата да провери нейните кандидати за кметове и общински съветници.

„Демократичната общност е генерално поразена, а партиите са се превърнали в корпорации за власт и пари”, сподели Иван Сотиров, като подчерта, че основната цел на гражданското сдружение е да събира разпилените десни хора, за които са важни християнските морални ценности и антикомунизмът, като базова основа за развитието на държавата. Това е особено важно, след ясно се вижда пълзящата рекомунизация и обратната лустрация, на която са подложени антикомунистите.

Сдружението ще формира регионални експертни съвети, които ще организират дискусии из страната, освен по темите на деня, и за да отговорят на външнополитическите предизвикателства като хибридната война на Москва, радикалния ислям и световните кризи.