​Защо руски пионки атакуваха България във филм на московската телевизия?

Румен Овчаров, Андрей Райчев и Красимир Каракачанов гов0орят пред чужда медия против държавата си

Деница Бояджиева

Пропаганден филм от най-ниска проба бе излъчен тези дни по московския телевизионен канал ТВ Центр. В лентата, озаглавена "Братозамещение", България е представена като бананова република. Мрачните кадри се редуват един след друг - разбити пътища, рушащи се сгради, клошари, спящи в кашони, отчаяни младежи, които се редят пред заложни къщи през нощта...

След като изгледа видеото, страничният наблюдател остава с впечатлението, че основното превозно средство на българите са каруците, а по нужда все още ходим на двора.

Тонът на водещата Вера Кузмина е назидателно-подигравателен, а внушението е, че след 1989 г. сме предали "братята си" и сега напълно заслужено сърбаме попарата на грешния си курс към ЕС и НАТО.

Върхът на гаврата са пародийните кадри с леля Гошка, в които беззъбата ромка подскача от щастие, че е спечелила 67 милиона евро от испанската лотария. Кузмина ехидно отбелязва, че това е въплъщението на 

сбъднатата българска евромечта

Нормалният беден човечец, останал в България, обаче гледа с надежда към Русия, защото у нас няма работа, няма пари, няма живот. "Тодор Живков умря и ние умряхме" - това се налагало като основен извод, според водещата, след трогателните й срещите с народа.

Мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров се е превърнало в паметник на рухналите надежди, заключава Кузмина.

Кадрите с мизерията, в която тънем днес, се редуват с усмивки от старите ленти - след всяко интервю с изпълнен с ностагия българин или изоставено предприятие се контрапунктира я с усърдна заводска труженичка, я със засмяна розоберачка в годините на зрелия социализъм.

Всеки кадър крещи: "По соца промишлеността ви процъфтяваше, ЕС и НАТО разбиха икономиката ви". Никъде не се споменава, че още през 1987 г. Горбачов спря кранчето на евтините руски доставки, осигурени от прегръдките на Живков и Брежнев, и лишена от суровини, тежката ни индустрия изпада в колапс.

Ако случайните граждани не са знаели в какъв сюжет ще ги вкара руския филм, някои български политици очевидно съвсем целенасочено са се съгласили да участват в пропагандната манипулация.

Пръв се отзовава на другарския сигнал Румен Овчаров - той брани със зъби и нокти АЕЦ "Белене", който бил "най-изгодният проект в света", но е спрян по указание от Вашингтон и Брюксел със съдействието на президента Росен Плевнелиев. "Той си е уредил живота след края на мандата и ще чете лекции на Запад за по 100, 200, 300 000 долара", казва Овчаров.

В хора на носталгиците по живковия "Златен век" на България се включват и Андрей Райчев, Илиана Йотова, Красимир Каракачанов, Пламен Пасков и др.

Целият филм разкрива сценария, по който Русия с помощта на местните си матрьошки се опитва да направи "тих завой" в българската политика, отклоняващ ни от ЕС и НАТО. 

"Най-гнусното в цялата тази история, че българи, дори кичещи се със званието "патриоти" и "национални политици" говорят пред чужда телевизия против държавата си - против държавния глава, против правителството, против другите българи", заяви бившият ни посланик в Москва Илиян Василев, който има черен печат за влизане в Русия.

Той също е бил потърсен от екипа на телевизията, уж за да се отрази и другата гледна точка. След много увещания Василев приел и дал 20-минутно интервю за българо-руските отношения и проектите от "Големия шлем" на Първанов. Нито 

една негова дума обаче не е излъчена

"Изтрили са ме тотално. Това, което им казах за Белене, никак не се връзва с елементарните пропагандни схеми, които и авторите на филма, и интервюираният Румен Овчаров прокарват", коментира пред Faktor.bg Василев.

Според него най-големият проблем е, че подобни манипулативни филми създават измамно впечатление за България у самата Русия и руснаците смятат, че ние сме предатели.

"Нямаме ние проблем с Русия - каквато ще да е, проблемът ни е с българските измекяри - русофили. Те ще хвърлят отново България на сметището на историята, ако им позволим", коментира политологът Огнян Минчев.

В крайна сметка в "Братозаместване" се внушава, че отговорът за подобряване на отношенията с Москва не е сред сегашните лидери и кандидати за президент на България. Алтернативата е показана с националистически шествия, митинги против НАТО, развяване на руски знамена, освиркване на Шипка при споменаване името на премиера Бойко Борисов и пр.

Според авторите на филма половината от кандидат-президентите са против евроатлантическата ориентация на България. Президентът Плевнелиев е грубо атакуван, а Цецка Цачева е представена с кадри от "Господари на ефира", които я осмиват.

След като обяснява как СССР издържал българите с безплатен нефт, а сега те

предали Русия, 

репортажът завършва в Пловдив на хълма с паметника на Альоша, където местни активистки казват, че ще се събират там, "докато има дружба със СССР".

Финалът е по съветски тържествен: "Има и друга България и все още това е по-голямата ѝ част. Това е мнозинството, на което по всички европейски демократични канони трябва да принадлежи властта. Именно за тази демокрация е воювал Альоша. Той честно си е свършил работата. Сега е наш ред – да помогнем на тези, които действително се смятат за наши братя, а не опитват да се харесат на онези, които вече са сменили братята си."