Рекорд: Решетки за 232 журналисти през 2012

2012 година се оказа рекордна за журналисти, получили ефективни присъди и лежали по затворите. Това се казва в съобщение на Организацията за защита на свободата на печата в Ню Йорк. По официална информация “осъдените журналисти” са с 53-ма повече в сравнение с предходната 2011 година. Турция е начело на списъка на страните, в чиито затвори има най-много журналисти - 49, следвана от Иран с 45. Световните агенции цитират турския телевизионен редактор на новини Мехмет Али Биранд, според когото турското правителство не прави разлика между свобода на словото и  Според доклад на Комитета за защита на журналистите това е най-големият брой на журналисти зад решетките, откакто води статистика от 1990 г. Най-честите обвинения, които са били повдигани на журналистите са за противодържавна дейност, включително тероризъм, измяна и подривна дейност.  

Депутати и майки ще нищят детските надбавки

Депутати от ГЕРБ ще се срещнат с инициативен комитет на майките в България, за да бъдат обсъдят исканията за увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки, както и проблема с детските ясли и градини.

Арестуваха 35 души при операция "ШОК-2"

МВР, италианската полиция и Европол заловиха 35 души при операция „Шок – 2. Задържаните са лица, които са били издирвани в рамките на няколко месеца заради влязла в сила европейска заповед за арест.

“Доматената революция” щурмува Съдебната палата

„Доматената революция продължава.  Бяхме там, където пише „Съединението прави силата”, за да допълним девиза с това, че разделението на властите е духът на демокрацията. Сега отиваме пред Съдебната палата. Там,  където е болното място на България.  Отиваме там, защото пред очите ни политици извиха врата на съдебната власт и правосъдие у нас няма”. Това обявяват в специална декларация гневни граждани, организирали недоволството си чрез Фейсбук. 

Съдии: Дянков е “безотговорен”, искаме извинение

Съюзът на съдиите в България (ССБ) не остана мълчалив след острата реплика на финансовия министър по Би Ти Ви"гнусно е това, което става ...на фона на несправянето им" по повод исканите 10 млн. лв. за премии за магистратите. 

“Поршето” подгони нелегални производители на цигари

Стартира специализирана полицейска операция "Поршето", насочена срещу нелегалното производство на цигари, съобщи министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.