А. Атанасов: Темата за българските оръжия в Сирия е активно мероприятие

Русия не иска ние да изнасяме оръжие, конкуренти сме на едни и същи пазари, коментира Илиян Василев

"Става въпрос за активно мероприятие, организирано от руската държава, едно от многото, които се провеждат на българска територия, но проблемът е в това, че българските институции не противодействат", коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пред БНР.

"Ако български частни фирми са изнасяли оръжие за този регион и ако това е ставало по разрешените международни стандарти, какъв е проблемът – да се вдига толкова голям шум? На практика внушенията, които се правят в българското общество, са, че българската държава е изнасяла за лошите. Аз питам кои са добрите в този район и изобщо в една война може ли да има добри? Българските специални служби трябва да противодействат на тази интервенция", заяви той.

"Една от причините Русия да влезе в тази война беше възможността на изпробва нови оръжия – там е нейният шоурум на техника, която продава, а продажбите ѝ нараснаха", заяви бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

"Русия не иска ние да изнасяме оръжие, конкуренти сме на едни и същи пазари. Постоянно ни се спретват обвинения, че въоръжаваме терористи. В това отношение има и откровени лъжи", коментира той. 

Василев изрази опасения, че след идването на власт на новото служебно правителство на Румен Радев може и да няма приемственост в политиката. 

"Голямата битка не беше на президентските избори, а ще бъде на парламентарните", прогнозира Василев.

Според него, в казуса с оръжията не се гледа българският интерес, а се наблюдава прибързана реакция да се защити руският интерес:

"А този жанр е много подходящ за предизборната кампания за парламентарните избори. Целта на цялата операция е, първо, да не продаваме оръжия, второ – да даваме дан на Русия, както си дадохме енергийния данък, тези 650 милиона".