А. Сиди: Убиецът от Сотиря да лежи в затвора до живот, без право на замяна и да бъде химически кастриран

Александър Сиди

Александър Сиди

"Да бъде премахнато съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления, за да не се превърне и убийството на 6-годишното дете в Сотиря в поредния случай от дългата сводка с престъпления, извършени от маргинални субекти", коментира пред БНР, депутатът от ВМРО Александър Сиди.

"За съжаление този брутален случай в село Сотиря ще се превърне в поредния случай, в който извергът, който извършва това престъпление, ще бъде наказан и ще се възползва от съкратеното съдебно следствие, уверен съм, защото дори и утре да променим закона, той ще може да се възползва от по-леките условия, които са били в предишния. Трябва обаче оттук нататък да спрем. Трябва да бъде премахнато съкратеното съдебно следствие при тежки умишлени престъпления срещу личността", заяви той.

Сиди припомни случая в Русе от миналата година и по-отдавнашния случай в Стара Загора, когато убийци на млади жени се възползваха от съкратеното съдебно следствие, за да намалят присъдата си. Предложение за отпадането на съкратеното следствие вече е било отправяно, изтъкна политикът:

"Ние сме част от управлението, но сме по-малкият партньор и обикновено дневния ред на събранието се диктува по-скоро от някакви други, по-скоро моментни ситуации – нещо, което бързо трябва да бъде случено, и за такъв тип промени не остава време, защото те трябва да бъдат направени със сериозен дебат. Не може просто така да променим закона, в крайна сметка има логика и в съкратеното съдебно следствие“.

Според ВМРО извършителят на убийството в Сотиря и подобен тип насилници трябва да бъдат кастрирани химически. Сиди изтъкна, че това се случва в доста държави по света и това е метод, по който да бъде спрян един такъв насилник да извършва отново такива посегателства.

"Този човек трябва да лежи в затвора до живот, без право на замяна и трябва да бъде химически кастриран, за да не продължава каквито и да било деяния оттук нататък, защото, в един момент би могъл да излезе в отпуск и да извърши поредното такова посегателство", смята Сиди.