АБВ с ултиматум към правителството: Да бъде наложен незабавно мораториум на сделката за F-16

Петков обвини правителството в лъжа относно цената на сделката, която надвишава официално обявената

Румен Петков

Румен Петков

ГЕРБ се е сраснала с държавата. Основната политическа задача на АБВ за местните избори е тази връзка да бъде разделена. Това обяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков след заседание на Националния съвет на партията.

Той, вживял се в ролята на извънпарламентарна опозиция, остро разкритикува сделката за изтребителите F-16, като твърди, че плащането на мита ще оскъпи поддръжката. По думите му правителството откровено лъже за посочената цена от 2,2 млрд, тъй като заедно с параметри, като ДДС, например, цената за изтребителите става 2,7 млрд.

Правителството трябва да спре да лъже, категоричен беше той. По думите му 30 наши изтребителя в момента могат да бъдат вдигнати във въздуха с по-малко средства от предвидените за новата доставка от САЩ.

АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети. 

"Самолетите, които купуваме, са невидими, защото никой не ги е виждал. Българинът трябва да знае, че всяка резервна част, която внасяме след това, ще бъде с плащане на мита. Това ще оскъпи изключително много поддръжката. Българинът трябва да знае, че единственият ангажимент на нашите партньори е да докарат тренажори. Друг ангажимент към нашата икономика те нямат. И никой не бива да очаква да имат, защото това е политиката на САЩ. Няма заради нашите 8 самолета да променят политиката си", обясни Петков.

В контекста на обявеното, че предложението за F-16 е направено от експертна група на ВВС, Румен Петков настоя за обявяване на имената на въпросните експерти.

Петков осъди предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Очевидно гласовете у нас се манипулират, а като инструмент за това се използват невалидните гласове, каза още Петков.

Настояваме от тези избори да бъдат извадени недействителните бюлетини и с представители на СИК, на академичната общност, тези бюлетини да се преразгледат.

Машинното гласуване би подпомогнало честните избори, а то трябваше да влезе в сила още през 2017 година. Какво показваме на обществото с вулгарното нарушаване на изборните закони, пита Петков.

Според него правителството е направило всичко възможно, за да дискредитира машинното гласуване. Тази теза беше подкрепена и от БСП.

На пресконференцията стана ясно още, че АБВ има достатъчно потенциал да увеличим участието си в местната власт. А основата цел на азбукарите е засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление.