Активисти на БСП легитимират режима на Путин в окупирания Крим

Червената делегация гордо се снима пред паметника на руския окупатор

Червената делегация гордо се снима пред паметника на руския окупатор

Леви активисти, свързани с БСП и БКП, в нарушение на международните санкции са на посещение в окупирания от Русия Крим. За визитата на българската делегация съобщава РИА Новости, цитирана от "Поглед инфо".

Според руската агенция голяма българска делегация е пристигнала на посещение в Крим, като в състава ѝ влизат представители на деловите и научните кръгове. За това съобщава председателят на българската национално-културна автономия на Крим „Паисий Хилендарски“ Иван Абажер.

„В делегацията са представители на обществеността, деловите кръгове, науката, политолози и журналисти от влиятелни издания. Те пристигнаха, за да участват в нашия международен фестивал за българска култура „Български срещи“  („Болгарские встречи“). Делегацията се състои от десет души. При завръщането си у дома те ще разкажат за реалната обстановка на полуострова“, заяви Абажер пред РИА Новости.

Според неговите думи фестивалът ще премине между 7 и 11 септември. В рамките на фестивала ще се състои научно-практическата конференция „Единният свят на кирилицата“, където ще бъде представена книгата-албум „Българите. Завръщане към източниците“.
Абажер подчерта, че мисията на фестивала е не само популяризирането на българската култура в Крим, но и на самия Крим сред българите, живеещи в различните страни. Също тя се заключва в съдействието за развитието на културните, туристическите и икономическите връзки между Крим и България.

Твърде любопитен е съставът на въпросната делегация: проф. Ваня Добрева, зам. министър на образованието в правителството на Станишев, бивсш депутат от БСП, анализаторът, доц. Валентин Вацев, един от най-близките съратници на Жан Виденов в БСП, Румен Петков, главен редактор на червения сайт „Поглед инфо”, Велислава Дърева, неувяхващ символ на червената пропаганда, Велина Христова от „Дума” и поетът и белетрист Христо Стоичков.

Скандалното в случая е че въпросната делегация от левичари социалисти не само нарушават международните санкции, но и дискредитират България като лоялен член на  ЕС и НАТО, които открито се противопоставят на незаконната окупация на Крим от режима в Кремъл.  Българските леви интелектуалци легитимират с посещението си режима на Путин, нарушават законите на Украйна, която е въвела специален пропускателен режим на територията на полуострова, но и превръщат българската общност в Крим в оръжие на терористичната политика на Кремъл.
До сега единствено политици от проруската партия „Атака” си позволяваха подобни скандални визити, но явно БСП влиза в негласна конкурнция с партията на Волен Сидеров за сърцата на левите избиратели.

Очаква се посолството на Украйна в София да реагира на провокацията.