Ало-измамниците вече звънят и на мобилни телефони

Жители на Шумен са съобщили на полицейски служители, че са получили странни обаждания на мобилните си телефони.

В единия от случаите жена получила обаждане от скрит номер. След като вдигнала, ѝ затворили. Третото обаждане било от номер, започващ с код 02. По време на разговора било съобщено, че се обаждат от “енергото” и че била засечена кражба на ток.

Съобщили, че ще спрат тока на абоната, ако това не бъде преустановено. Жената питала за кой град и за какъв адрес става дума. Казали ѝ, че щом звънят на нея значи кражбата е от нейния електромер. Настоявали да си продиктува данни, за да бъде оформен протокол.

Тя разбрала, че става въпрос за някаква измама и прекъснала разговора.

От полицията напомнят отново на хората да не предоставят информация на непознати по телефона от къде са, къде живеят, как се казват, с кого живеят и с какви спестявания разполагат, за да не станат жертва на телефонни измамници.

Ако получите подобно обаждане задайте няколко контролни въпроса, и когато не могат ви дадат конкретни отговори затворете. Не говорете с непознати и не давайте никакви данни за вас и близките си, защото информацията, която дадете може да бъде ползвана в друг сценарий за телефонна измама. При нужда звънете на телефон 112.