Анализатори: Манифест има, но шотландски бойци няма

Посланията не бива да са към самите лидери, а към всички българи

Вчера части от старата десница направи пореден опит за реанимация със стартиране на проекта „Български манифест за Европа“.

"Тази платформа има една задача: да ни върне усещането за посока, за нашата европейска посока. Защото Европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС, може би накрая. Европейският проект е проект, за който трябва ние да гарантираме, че ще бъдем част от Европа не просто по география и традиция, а по стандарт на държавност, стандарт на върховенство на закона, стандарт на опазване на средата и ценностите, стандарт на живот. Тази посока ние губим и го виждаме ежедневно пред очите си", обясни формулата на новата идея лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

По време на форума няколко неща направиха силно впечатление:

 - „Манифест“ звучеше някак познато и изтъркано – просто десните не  закичват с тази дума за първи път в проектите си. Последната версия се появи миналия март, но загина още с обявяването й.

 - Не се споменаваше участието на предишната дясна метаморфоза „Нова Република“, ръководена от Радан Кънев. Явно проектът вече е безжизнен. В замяна на това обаче участва пак формацията на Дани Каназирева – „Съюз за Пловдив“, представлявана от най-верният й съратник Парасков.

- Участниците в Манифеста твърдо декларират, че са

алтернатива на ГЕРБ

и ще се борят за свалянето им от власт. В същото време Каназирева участва доста плътно в управлението на Пловдив с ГЕРБ. Тя има трима зам.- кметове в районите, представители във всички общински фирми и предприятия, а шестимата и общинските съветници гласуват в местния парламент солидарно с ГЕРБ почти всички решения. Именно с Каназирева „Нова Република“ отбеляза на последните парламентарни избори най-ниския десен вот в града под тепетата.

 - От форума отсъства и фаворитът на старата десница за президент – Трайчо Трайков. Охладняването на ДСБ към него е явен факт от лятото, след като Трайков инициира приватизацията на Общинска банка и отказа да се съобрази с решение на софийската организация на ДСБ.

 - Запознати твърдят, че ДЕОС пък все още няма решение на централното си ръководство да се влеят в новия проект.

 - Изненадата бяха БЗНС на Николай Ненчев – формацията ясно посочи, че Реформаторският блок остава в миналото, а бъдещето принадлежи на „Български манифест за Европа“. 

Ето как политици и анализатори коментираха в социалната мрежа новата дясна идея:

Христо Марков, бивш депутат от ДП:

„Значи събрали се ДСБ, ДЕОС, Зелените, Да, България, БЗНС, сигурно има и още и решили да пишат тепърва Манифест за Европа. Когато Борисов отвори такава голяма ниша, подари поредната победа на БСП, някакви хора ще пишат тепърва Манифест. И ги гледам, наричат се десни, а в същото време това бе тържество на либерализма, на крайния либерализъм. Някой да ми каже какво дясно има в Ст. Тафров, в Йордан Агов - наследник на терористите от Св. Неделя през 1925 год., какво дясно има в БЗНС или в ДЕОС, Зелените, или в Баба Цона и Ал. Малинов? Когато имат възможност да са в нишата, да извоюват нещо за десните хора те пишат манифест. По - голяма глупост не бях чувал скоро. Да живее европейският либерализъм!“

Константин Мишев, журналист, политически съветник на Филип Димитров:

„Гледах до 20-та минута. Нататък пак ли ще е същото? И също показа камерата някои от участниците - съвсем същите, които от десет години свиха някогашната десница до няколко процента. Баш на първия ред изтъпанени. Барабар с министри в предишните две правителства на Бойко Борисов. Ще се напъна и след мача ще го догледам това. Но шотландски бойци не видях в залата.
Този манифест е на практика секстантска работа. Отново, за Н-ти път поред не търсят съмишленици, не подават ръка на антикомунистите, а се затварят в дупката. Сега е почивката на мача - да почна да питам. Христо Кирчев, теб поканиха ли те? Христо Марков, теб поканиха ли те? Александър Йорданов Александров, теб поканиха ли те? Eвгений Михайлов, теб поканиха ли те? Иван Сотиров, теб поканиха ли те? След малко ще продължа да изреждам.“

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:

„Слава на Бога, не съм поканен, защото не е комплимент да те поканят в такъв формат. Тези хора се борят за подизпълнители на ГЕРБ, защото това им е тавана!
Но ме мъчи един въпрос: Случайност ли е съвпадението на посещението на дъщерята на Че и създаването на Първия български манифест за Европа? Възможно ли е този път революцията да тръгне от България и да залее Европа?“

Доц. Момчил Дойчев, политолог:

„Не зная доколко с центристко-либерални европейски лозунги, с които се самоубеждават колко са умни, прави и велики ще привлекат 300 000 непредставени в парламента десни хора, които за разлика от тях осъзнават , че демокрацията е в смъртна опасност и че за нея се воюва не с пърформанси, а с оръжие в буквалния смисъл на думата. За съжаление и аз си мисля, че с два три лафа Борисов ще ги отвее. Дано ДСБ и БЗНС внесат малко повече десен политически разум и дадат друга насока на тази като цяло ляво-либерална компания да стане дясна партия.“

Иво Беров, журналист:

„Бях решил да не се занимавам вече с тях и да не им обръщам внимание, ама ето-не издържах. Тези хора не могат да схванат съвсем основни, съвсем простички неща. Техните послания не бива да са към тях самите. Техните послания би трябвало да са към всички. Към всички българи и особено към демократично настроените, към онези, които искат европейско бъдеще за България.
Вместо това – отново самооблащаване. Особено при Христо Иванов. Още не ми беше минал яда от съдбоносната му грешка, направо политическа тъпотия – да откаже съюза с ДСБ. И от това, че не призна и не се извини за грешката си. И дори бях забравил другата му обидна тъпня, вече не така съдбоносна – това, че определи своите съмишленици като „жълтопаветници”
И ето го – заговори също като жълтопаветник. Те, значи, щели да защитават демокрацията и европейските ценности подобно на тънката линия шотландски пехотинци с червени елеци, които спрели набега на руската конница през Кримската война. Те – разбирай младите, умните, образованите, красиви и костюмирани демократи. 
Всичко останало да ги гледа, да им се радва, да им се диви на знанията и образованието, да цъка с език, да им съчувства, да им се възхищава, да ги хвали. Те - юнаците хайлендъри могат да си минат и без останалите. Поне докато нещата не опрат до гласуване. Тогава вече ще е друго. Тогава вече ще се заобръщат към всички, ще заговорят като изпедепцани политици, ще кажат "без вас не можем". Но ще бъде късно.
А сега- клубно-бутиков размах, отново прикрити и неосъзнати самовъзхвали, отново самооблащаване, отново неспособност за преценка на действителността и решителен сблъсък с нея. / Негли и преди ХИ беше решил, че е по-добре да не сключва съюз с ДСБ, защото имал и щял бил да има достатъчно подкрепа. Пълнел читалищните зали, рийшли/.
Пак не тръгнаха в правилната посока. Бойко Борисов ще ги отвее с два-три лафа. Защото се обръща към хората, към всички хора, не към най-близките си съратници, това поне го умее.
Жалко, иначе правилните думи издумаха. Става дума за Европейския манифест, или както го нарекоха там.“

Евгений Дайнов, политолог:

„Сигурно е интересно, седейки отстрани, да преливаш пусто в празно и да разсъждаваш за лево-десни доктрини. Нещо като да гледаш Рамбо, докато си лежиш на дивана и смучеш бира.“

Калин Манолов, журналист:

„А ако и от думи се мине към дела...“