Атакисти се включиха в скандален руски форум за анексирането на Крим в Ялта

Бившият секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов от партията на Волен Сидеров са били сред гостите на мероприятието

Христо Маринов и Светлозар Лазаров, снимки: РИА Новости

Христо Маринов и Светлозар Лазаров, снимки: РИА Новости

 От 6 до 8 ноември в окупирания Крим се проведе конференция "Крим в съвременния международен контекст. Форум на приятелите на Крим". Мероприятието протече в Ливадийския дворец в Ялта и беше водено от така наречения „представител на Република Крим при президента на Русия“ Георги Мурадов, съобщи сайтът InformNapalm.

Целта на конференцията бе да се постигне пълзяща легализация на анексията на Крим чрез осигуряване на влиянието на политици от чуждестранни партии и задгранични организации. Международната разследваща общност InformNapalm получи писмо от инсайдери от проекта CyberHunta, които предоставиха пълния списък на поканените в Крим международни участници. В списъка фигурират имената, фамилиите и длъжностите на 110 чуждестранни представители и функционери от Великобритания, САЩ, Индия, Италия, Латвия, КНР, Холандия, Молдова, Киргизия, Куба, Сърбия, Словения, Турция, Франция, Чехия, Япония, Австрия, България, Бразилия, Германия, Унгария, Гърция, Дания, Израел, Палестина, Сирия, Украйна, Швейцария, Естония и други страни.

Възможно е, далеч не всички представители от списъка да са пристигнали в Крим, нарушавайки законите на Украйна. В момента се проверява дали са взели участие във форума. Във форума са участвали Националното събрание на Франция, съветник на бившия френски президент Никола Саркози Жан-Пиер Тома, членът на регионалното ръководство на партията за арабско социалистическо възраждане и председател на Обществото за руско-сирийска дружба Юсуф Ахмед, председателят на обществото за обмен и сътрудничество Русия-Източна Европа – Централна Азия от КНР Ге Чжили. Засега  след разследване по открити източници е потвърдено  участието на двама българи - Христо Маринов и бившият главен секретар на МВР, назначен от кабинета на Плаемн Орешарски, Светлозар Лазаров от "Атака".

Маринов е ръководител на административния апарат на партия „Атака”, която е известна с проруските си позиции. Той е част и от делегацията на Атака през февруари 2015 г. в окупирания Крим. На последните парламентарни избори формацията на Волен Сидеров се яви в коалицията „Обединени патриоти“, която получи 9.31 % от гласовете, 27 мандата в Народното събрание. Христо Маринов е и председател на фондация "Народно единение" (България), която е в твърде тясно сътрудничество с руската фондация "Народно единство" (Русия), оглавявана от Александър Рапопорт и с Международната обществена фондация „Российский фонд мира“, с президент  Леонид Слуцкий  – председател на  Комисията по международните въпроси при руската Дума, депутат от „Единна Русия“, (преди него президент на тази фондация е Анатолий Карпов – един от Путиновите пропагандатори на „руския свят“).

Постоянен спътник и партньор на Маринов е бившият депутат и съветник на Владимир Путин – Виктор Родин, който е представител на руския фонд „Национално единство”. С него посещават многократно през последните години Крим и Москва и осъществяват различни пропагандаторски проекти в България. В руските медии бяха направени редица публикации с части от пресконференцията на българската делегация, в която Христо Маринов заявява, че поддържа инициативата да бъде взето решение за отмяна на акта от 1954 година за предаването на Крим на УССР, предложено от Константин Затулин в рамките на конференцията.

В интервюто си Маринов прави и други смехотворни предложения – делегатите на конференцията да изискват от външните министри на своите държави да бъдат издавани визи на жителите на окупирания Крим „за да могат те да се чувстват като нормални руснаци и да пътуват по света”, както и да бъдат поканени кримски деца в България, за да се „види реакцията на външния министър на страната”.

Светлозар Лазаров пък е друг  „български делегат”, който е присъствал на конференцията. В момента е национален координатор на партия „Атака”. Той не е включен в списъка на поканените, предоставен от КиберХунта. Светлозар Лазаров е бивш главен секретар на МВР (07. 06. 2013 – 06.03.2015) на България, назначен по време на правителството на Пламен Орешарски, което беше свалено след  почти едногодишен национален протест.

Преди назначаването му на поста за  6 години прави кариера в МВР. След като се задържа 3 години като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма, през 2002 година е назначен в  НСС, в която последователно заема всички длъжности от редови разузнавач до началник на сектор и през 2008-а вече е началник на отдел в Държавната агенция „Национална сигурност”.  Че е станал национален координатор на „Атака”, се разбра индиректно в началото на юни 2017 година, след като партийният вестник публикува снимка на Лазаров и лидера на „Атака” Волен Сидеров  от тяхно посещение в Москва.

Лазаров е зет на Камен Пенков,  зам. Министър на МВР в кабинета „Станишев”, който си тръгна заедно с шефа си Румен Петков, и собственик на охранителна компания „Скорпио”, чието име е замесено в няколко скандала.  В руските медии е тиражирано изказването на Лазаров неговото изказване по време на пресконференция пред кримския отдел на РИА Новости, че България трябва да се включи в развитието на Крим, а попечителстваните от  „Атака” медии пък разпространиха негово изявление след работна среща с т.нар. „премиер на РК” Сергей Аксьонов,  че  по време на председателството си на Европейския съюз през първата половина на 2018 година България трябва активно да работи за сваляне на санкциите срещу Русия.

В предварителните публикации за предстоящата конференция е цитиран Христо Маринов, според когото „заедно с делегацията ще дойдат и представители на най-голямата българска инженерингова компания в областта на електроснабдяването, третата в света, която е работила с „Росатом” и „Газпром” и е правила „рисков инженеринг” за повечето АЕЦ в света”. Засега не сме намерили в открити източници потвърждение на това обещание, нито сме срещнали името на въпросната „световно известна компания”. По време на конференцията е създадена и международна асоциация „Приятели на Крим”, която според  тъй наречения „глава на РК” Сергей Аксьонов, щяла да помогне за международното признаване на анексията на Крим. Припомняме, че официалната позиция на Република България, както и позицията на ЕС е, че Крим е анексиран от Русия, а референдумът за отделянето на Крим от Украйна е нелегитимен. Посетилите Крим български граждани са направили това, нарушавайки законите и границата на Украйна. В предварителния списък на поканените не са включени имената на представители от Руската Федерация.