"Атентаторът" на Живков: Доган да отиде в ареста и да прости на Октай

Ако Доган е истински мъж и демократ, трябва да отиде в ареста и да посети атентатора  си Октай Енимехмедов. След като е лидер на такава голяма партия и иска да е голям управник в държавата, нека бъде и голям човек, и да прояви великодушие към нападателя си. 

За това призовава Цветан Килограмски – това  е единственият българин, който през режима на Тодор Живков успя да го повали на земята и беше обявен  за атентатор и враг на комунистическия строй.

Трагикомичното събитие се разиграва на 1 юни 1980 г. на площада във Враца. Целият  град под строй е излязъл да посрещне генералния секретар на БКП Тодор Живков. Диктаторът е строго охраняван, но Килограмски успява да премине гардовете и преди още пазителят на Тато ген. Кашев да реагира, стига  до Първия, без да има намерения да му навреди. Живков обаче пада на земята, а Килограмски е незабавно неутрализиран и арестуван. По-късно той е осъден на 10 години, които излежава в затвора. 

Бяхме по едно и също време с Доган в Старозагорския, но съм нямал лични срещи с него, бяхме в различни отделения, спомня си Килограмски. Тогава комунистическият нежим го набедил за комунист,  а той искал просто да стигне до Първия и да му се оплаче от системата и от управниците. За неговия инцидент ДС пуснало най-различни версии, но нито една от тях не е истина, казва единственият българин, накарал Живков да застане на четири крака.

Килиграмски обвинява бившия диктатор Живков, че никога не се е заинтересувал да разбере какви са истинските причини и не е потърсил начин да се срещне с нападателя си.

Като дойде 10 ноември във Враца започнаха да ми казват – ти си най-великият, ти си истински борец срещу комунизма, но аз никога не съм искал да бъда лидер и да трупам дивиденти от това. Опитах се в София да се видя с Живков и да разговаряме, но той вече беше под домашен арест и срещата с него се оказа неосъществима, обяснява Килограмски.

Той призовава сега Доган да не допуска грешката на Живков и да отиде да се срещне с момчето в ареста. Папа Йоан Павел Втори даде добър пример – отиде в затвора и опрости Агджа. Доган може да постъпи по същия благороден начин, ако иска да разбере истинските причина за нападението срещу себе си, казва “атентаторът” на Тодор Живков.

Мъжът е категоричен, че днешната демокрация е сбъркана и не я харесва. 

Сега никога не би тръгнал да пробива охрани, за да се срещне с Бойко Борисов, защото знае, че той нищо не може да му реши. Но за да се промени ситуацията в България, Килограмски каза, че или трябва да изтърпим няколко поколения да израснат в демокрация, или трябва както Пиночет да съберем всички виновници на стадиона и да ги избием.