Атлантическия съвет на България: Путин няма работа у нас на 3 март 2018 г.

Новата организация си поставя като основна цел укрепване на ролята на България в ЕС и НАТО

Руският президент Владимир Путин няма работа в България на 3 март 2018 година. Това изтъкват в своя специална декларация ръководството на новоучредения Атлантически съвет на България. 2018 г. е българското председателство в ЕС, а това прави още по-неуместна визитата на руския президент изтъкват атлантиците и припомнят, че Руската федерация е противник на разширяването на НАТО и на Европейския съюз с нови страни. В Декларацията се припомня, че Путин е виновен за анексията на Крим и откритите военни действия в някои райони на Украйна, но и за насаждане политика на агресия и срещу руския народ. Атлантическият съвет на България бе учреден вчера, а днес ръководството му даде пресконференция в БТА, оповестявайки и първата си декларация.

Атлантиците декларират в своята Програма и Устав, че тяхната мисия: укрепване на ролята на България в ЕС и НАТО; информиране на българското общество за задачите и отговорностите, произтичащи от евроатлантическото членство на страната ни; пресичане на политическото влияние и пропагандната агресия на чужди държави срещу България; премахване на енергийната зависимост на страната; разработване на Национална стратегия за развитие на България през 21-и век;  модернизиране и превъоръжаване на Българската армия и усилване на отбранителните способности на държавата; нетърпимост към всички незаконни и антиконституционни действия като несъвместими със свободата и демокрацията; изграждане, утвърждаване и развитие на механизми за граждански контрол върху управлението на държавата. Те ще се противопоставят категорично и безкомпромисно срещу всеки опит страната ни да бъде отклонена или забавена по избрания път. Членове на организацията не могат да бъдат бивши агенти и служители на Държавна сигурност и номенклатурни кадри на комунистическата партия до 1990 г.

Ето и пълния текст на Декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Управителния Съвет на Атлантическия съвет на България

Управителният съвет на Атлантическия съвет на България (АСБ) с безпокойство следи информациите за намерението на българския президент Румен Радев да покани през следващата година в България, във връзка с националия празник 3 март, президента на Руската федерация Владимир Путин.
АСБ напомня, че 2018 година е годината на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В този период българските държавни институции трябва да реализират активна политика за изпълнение на задачите и целите по продължаване на процеса на евроинтеграция в региона на Югоизточна Европа. Руската федерация е противник на разширяването на НАТО и на Европейския съюз с нови страни в тази част на Европа. Тя осъществява недопустима намеса във вътрешните работи на редица страни от региона с цел да бъдат трайно дестабилизирани и отклонени от пътя им на евроатлантическа интеграция. Стана публично достояние информацията за действия в тази посока на руски разузнавателни служби в Република Черна гора и Република Македония. Буди недоумение липсата на адекватна реакция от българските власти  на информацията, че центърът на руската подривна дейност срещу държавите от нашия регион се намира в България. Същевременно Русия предприе рязко увеличаване на своя Черноморски военен флот и недопустимо разшири военното си присъствие в Черноморския регион. Това превръща тази държава в реална заплаха за националната ни сигурност, както и за сигурността на югоизточния фланг на НАТО и Европейския съюз. Отправянето на покана в този момент към президента на Русия за визита у нас ще разколебае доверието в България като надежден и сигурен евроатлантически партньор и съюзник. 
АСБ обръща внимание, че руският президент Владимир Путин е отговорен за осъществената агресия срещу независима Украйна през 2014 година, за анексирането на украинска територия, за продължаващата подкрепа за проруски сепаратисти в тази държава, както и за неизпълнение на Минските договорености. Тези действия на Русия бяха осъдени с Резолюция № 68/262 на Общото събрание на ООН. Европейският съюз, САЩ, Канада и много други държави, наложиха серия от ограничителни мерки, известни още като санкции, срещу Русия. Няма данни за промяна на руската политика, а това носи риск нашата страна, точно в периода, когато председателства Съвета на ЕС, да бъде въвлечена съзнателно в руския сценарий предвиждащ „благодарност към „освободителите” чрез отправяне на призив от българска територия за „освобождение от санкциите”. Това би уронило престижа на българската държава като достоен член на ЕС и НАТО. 
АСБ отчита, че в Русия расте недоволството от корумпираното управление на страната. Доказателство са масовите граждански протести осъществени през месеците март и юни. Бруталните действия на властите срещу мирните демонстранти показаха, че Кремъл пренася политиката си на агресия, проявявана досега срещу чужди държави и народи, срещу самият руски народ. Затова и съвместното„празнуване”в такъв период заедно с руския президент няма да бъде добър знак за приятелство и солидарност с руския народ. 
АСБ констатира, че никоя европейска държава не одобрява водената от президента на Русия Владимир Путин външна политика. Особено остра е реакцията срещу руската хибридна война. Осъдени бяха категорично опитите за намеса на Русия във вътрешните политически процеси на редица европейски и не само европейски, държави. По време на последните президентски и парламентарни избори у наснаблюдавахме рязко активизиране на проруската, антиевропейска и антинатовска, пропаганда, както и опити за влияние върху политическия избор на българските граждани. 
АСБ подчертава, че българските политици и държавници нямат историческото, политическото и моралното право да игнорират изложените факти и обстоятелства. Те трябва да знаят, че българската благодарност към Русия е изразена многократно и особено след Първата световна война, когато царство България приема близо 35 000 руски бежанци прогонени от болшевишкия режим на Съветска Русия. България им осигурява подслон и финансова подкрепа. Между тях са и преки наследници на генералите, офицерите и воините воювали на българска територия през руско-турската война от 1877-1878 г. Същевременно България е издигнала стотици паметници на признателност за тяхната саможертва в цялата страна. Но на фона на тази еднозначно демонстрирана благодарност българите не могат да забравят, че през 1944 година СССР окупира нашата страна и с подкрепата на обявената със закон за престъпна организация Българската комунистическа партия, наложи у нас тоталитарната комунистическа система. За това си деяние руската страна и до днес не е поднесла извинение на народа на България. 
АСБ припомня, че руският президент Владимир Путин е изразявал неведнъж съжаление за разпадането на Съветския съюз. А това е събитие, което донесе свобода на много приятелски нам народи и държави, то охрабри техния път към членство в НАТО и ЕС. Тази  позиция на Владимир Путин е неприемлива за България. 
АСБ очаква президентът, парламентът и правителството на Република България да  настояват пред Руската федерация като „правоприемник” на СССР да поднесе официално извинение за окупацията на страната ни и наложеният със сила престъпен комунистически режим. 
АСБ посочва, че на 24 май тази година руският президент Владимир Путин съзнателно и тенденциозно провокира и обиди българския народ като de facto  отрече историческата ни роля за създаването на старобългарската писменост и за  осъщественото велико дело на християнизация на други земи и народи. 
АСБ уточнява, че никоя държава не превръща своя национален празник в междунационален, не дели с друга държава своя най-представителен ден. 
АСБ преценява, че отправянето на покана към руския президент Владимир Путин за присъствие у нас на 3 март 2018 година е недалновиден, късоглед политически ход със силен антибългарски, антиевропейски и антинатовски заряд. Не благодарност и признателност към загиналите във военната кампания преди 140 години ще изрази една такава визита, а по-скоро цели да демонстрира обвързаността на част от българския политически елит с днешната политика на Кремъл.  
АСБ предлага на президента, парламента и правителството на България да обсъдят възможността вместо покана към руския президент Владимир Путин да бъдат поканени на посещение в България на 3 март 2018 година наследници на руски, украински, финландски, румънски, полски воини, които са оставили костите си на българска земя през руско-турската война от 1877-1878 година.
АСБ е категоричен: руският президент Владимир Путин няма нито работа, нито празник в България на 3 март 2018 година. 

УС на Атлантическия съвет на България
(Доц.д-р Антоний Гълъбов – съпредседател,  Димитрин Вичев – съпредседател, доц.д-р Александър Йорданов, Атанас Славов, Георги Мишев, гл.ас. Георги Цветков, проф.д-р Евелина Келбечева, доц.д-р Методи Андреев, доц. д-р Момчил Дойчев, д-р Олена Коцева, ген.-майор о.р. Съби Събев)